Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Demonstration i Nyköping för bättre arbetsvillkor

Uppdaterat lördag 14 maj 2016 kl 13.26
Publicerat lördag 14 maj 2016 kl 07.43
Jacob Sandberg (S): Jätteviktigt att finnas på plats
(5:10 min)
Johanna Strandberg, sjuksköterska på Nyköpings lasarett. Foto: Privat.
Johanna Strandberg, sjuksköterska på Nyköpings lasarett förberedde i veckan skyltarna som skulle användas vid demonstrationen i Nyköping. Foto: Privat.

På torget i Nyköping hölls idag en demonstration för en bättre vård och bättre arbetsvillkor för vårdpersonalen på Nyköpings lasarett. 

Uppskattningsvis var det ca 500 personer på torget, säger sjuksköterskan Johanna Strandberg, som är en av dem som tagit initiativ.

Hon säger till P4 Sörmland att hon är tacksam för att Nyköpingsborna ställde upp och stöttade vårdpersonalen.

Det var sjuksköterskor från akutmottagningen som via en facebookgrupp hade uppmanat anställda och medborgare att demonstrera.

De tycker att politiker och landstingsledningen inte gjort något åt det tuffa arbetsklimatet på sjukhuset och att de inte lyssnar tillräckligt.

Sjuksköterskorna vill bland annat ha få en bättre arbetsmiljö och arbetstidsförkortning.

Delar av landstingsledningen var där och även ett par oppositionspartier för Moderaterna och Vård för pengarna. 

Landstingsdirektören Jan Grönlund sa, inför demonstrationen, att han och landstingsrådet Jacob Sandgren (S) och hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem kommer att lyssna och vara öppna för förslag från medborgare och anställda.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att jag som representant för den politiska ledningen finns på plats. Om det finns någon som har synpunkter får kan man gärna komma fram till mig, säger Jacob Sandberg. 

Enligt landstingsledningen pågår en sammanställning av de förslag som anställda lämnat på så kallade dialogmöten den senaste tiden.

Vid kommande sammanträde med landstingsstyrelsen kommer ett 10-punkts program att presenteras med insatsområden som landstinget behöver kraftsamla kring, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

– Vi har haft våra medarbetardialoger på tre sjukhuset. Det har varit 200 medarbetare som kommit med förslag och det ska vi säga vad vi kan göra med de åtgärder som kommit in, säger Jacob Sandberg (S). 

Tidigare i år rapporterade P4 Sörmland om att sjukhusen i Sörmland hade flest överbeläggningar av alla landsting förra året, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting. Oppositionspartiet Moderaterna med Magnus Leivik i spetsen menar att det hänger ihop med den politiska majoritetens beslut att stänga vårdplatser. 

Men Landstinget satsade inför det här året på åtgärder för att komma till rätta med belastningen i vården, bland annat genom yrkesintroduktion för sjuksköterskor, akademisk specialisttjänstgöring och bättre arbetsvillkor för vårdpersonal med förändrade arbetstider på helger och högre löner.

Vård i hemmet, mobila team, närvård och samarbete med kommunerna, är andra åtgärder som landstingsledningen fört fram som lösningar. 

I grunden handlar problemen i vården bland annat om att det är brist på läkare och sjuksköterskor. 

Under våren har vårdpersonal på sjukhusen i Sörmland i olika grad protesterat mot arbetsvillkoren och pekat på att patientsäkerheten är hotad.

Landstinget och Vårdförbundet kom i april överens om satsningar för att försöka förbättra situationen för sjuksköterskorna på länets sjukhus. Bland annat kom parterna överens om att satsa på ett 40-tal karriärtjänster som vårdledare för erfarna sjuksköterskor och om löneökning för erfarna sjuksköterskor.

Enligt överenskommelsen ska det underlätta rekryteringen av sjuksköterskor, få personal att vilja stanna kvar och att arbetsmiljön på så sätt förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".