Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprutbyte kan införas i Sörmland mot kommunernas vilja

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 05.30
Kommunalrådet Jimmy Jansson accepterar läget
(1:44 min)
Foto: Henrik Montgomery/TT
Smutsiga kanyler kan ge HIV, hepatit och allvarliga bakterieinfektioner. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Idag väntas landstingsstyrelsen ta ett historiskt beslut i den kontroversiella frågan om fria sprutor för narkomaner. Om förslaget går igenom innebär det att en sprutbytesklinik skulle kunna öppnas på Mälarsjukhuset redan nästa år.

Regeringen vill ändra lagstiftningen kring sprutbyte, så att den kommunala vetorätten tas bort nästa år.

I så fall blir det fritt fram för landstinget Sörmland att starta upp ett sprutbytesprogram var som helst i länet, oavsett vad de lokala makthavarna tycker.

Landstingsstyrelsen väntas idag besluta att låta utreda möjligheten att starta ett sprutbytesprogram på Mälarsjukhuset under nästa år. 

Landstingsrådet Fredrik Lundgren (L) har tidigare sökt samförstånd med kommunerna i Sörmland och fått med sig fler än hälften dem – men inte Eskilstuna.

Nu är han beredd att köra över politikerna i Eskilstuna, och öppna en sprutbytesklinik på Mälarsjukhuset under nästa år, dit missbrukare från hela länet kommer välkomnas.

– Om det blir en lagändring avser vi att gå fram med det här. Sedan avser vi att börja i Eskilstuna, men det behöver absolut inte betyda att det i förlängningen bara kommer finnas på ett ställe, säger Fredrik Lundgren.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna säger att han själv är kluven i frågan om sprutbyte. Han har inget emot att den kommunala vetorätten tas bort.

– Det kan väl ligga något vettigt i att det är sjukvården som ägnar sig åt sjukvårdsfrågor, istället för att kommunerna ska behöva lägga sitt perspektiv kring det hela. Och valet att göra den här prioriteringen, från landstingets sida, det tänker jag inte ha någon synpunkt på, säger han.

Landstinget vill dela ut rena sprutor till personer som injicerar droger för att begränsa spridningen av HIV och hepatit.

Rena sprutor kan också förhindra att människor dör eller blir allvarligt sjuka av bakteriella infektioner – det är stor risk att få in bakterier i blodet när man använder smutsiga kanyler, något som hände Eskilstunabon Sonny Wersocki, som vi tidigare berättat om.

Men på Beroendecentrum i Eskilstuna är personalen skeptisk till sprutbyte, något som framgick i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren nyligen.

Personalen där vill att landstinget lägger mer pengar på beroendevården istället för att dela ut rena sprutor, så att fler kan få hjälp att ta sig ur sitt missbruk.  

Den högsta ledningen inom beroendevården i Sörmland menar däremot att sprutbyte är ett bra komplement till beroendevården, eftersom sprutbytesklinikerna kan fånga upp människor som beroendevården inte når.

– Det finns många patienter som är väldigt misstänksamma mot beroendevården, som vi inte har kontakt med idag. Målsättningen är ju att vi ska nå även de svårast utsatta missbrukarna, säger Johan Hellström, verksamhetschef för psykiatrin i Katrineholm och Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".