Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Katrineholm och Eskilstuna satsar mer på cykeln

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 07.05
Urban kommer farandes på cykel. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
P4 Sörmlands Urban Hedqvist kommer farandes på cykel. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Eskilstuna hamnar på tredje plats och Katrineholm på nionde plats bland landets kommuner när Cykelfrämjandet granskade hur mycket kommunerna satsar på bland annat cykelvägar, underhåll, cykelpolitik och information.

Båda kommunerna har förbättrat sina resultat jämfört med tidigare.

Katrineholm ligger under snittet när det gäller satsningen på cykelvägar och underhåll. Kommunen satsar 107 kr per invånare och år jämfört med snittet i landet på 257 kronor. Eskilstuna satsar 331 kr per invånare och år.

När det gäller andelen skyl­tade cykelvägar ligger Katrineholm under snittet. Idag är det endast ett par procent av cykelvägarna som är skyltade. I Eskilstuna är 35 procent av cykelvägarna skyltade.

Katrineholm har förbättrat sig framförallt när det gäller cykelpolitiken Katrineholm har politiska mål som är tidsatta, mätbara och som följs upp.

Eskilstuna får i den delen högsta betyg. Det finns bland annat tidsatta och mätbara mål för cykelandelar och målet följs upp genom regelbundna resvaneundersökningar.

48 av 290 kommuner har varit med i undersökningen. 

Lund rankas högst. Malmö och Uppsala delar andraplatsen före Eskilstuna som rankas på tredje plats. 

Framförallt så har toppkommunerna ett konsekvent arbete inom cykelpolitik och uppföljning och mätning. Toppkommunerna har politiskt antagna strategier och planer kombinerat med regelbunden uppföljning.

Enligt en undersökning från Eskilstuna kommun, som vi berättade om nyligen, satsade kommunen 100 miljoner kronor på bland annat cykelvägar mellan 2012 och 2015, men andelen cyklister har legat på samma nivå i fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".