Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eskilstunas nya badhus Munktellbadet invigdes

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 11.21
Jimmy Jansson (S): Det skapar mycket positivt som den här stan behöver
(6:54 min)
Munktellbadet i Eskilstuna, det nya kommunala badet. Foto: Robin Gustavsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Munktellbadet i Eskilstuna, det nya kommunala badet. Foto: Robin Gustavsson/Sveriges Radio.
Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna står utanför Volvos gamla härdverkstad där det nya kommunala badhuset idag invigdes. Foto: Klara Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna står utanför Volvos gamla härdverkstad där det nya kommunala badhuset idag invigdes. Foto: Klara Johansson/Sveriges Radio.

Det nya kommunala badet i Eskilstuna, Munktellbadet, som ska ersätta Vattenpalatset från 1933, invigdes idag. I morgon öppnar badet för allmänheten. 

Investeringen ligger på ca 340 miljoner kronor och driftnettokostnaden beräknas bli 23 miljoner kronor vilket är 10-13 miljoner kronor mer än i dag. 2013 rapporterade P4 Sörmland att badhuset då beräknades bli 140 miljoner kronor dyrare än planerat.

Det var 2013 som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige gav klartecken att bygga badhuset som har en 50-metesbassäng, två flexibla tränings- och terapibassänger och ett familjebad.

Badhuset är byggt på den plats där Volvo en gång i tiden hade sin härdverkstad.

Det nya badhuset har fått högsta status när det gäller miljöcertifiering, enligt kommunala Kommunfastigheter.

Badhuset har byggts så att energikonsumtionen blir så låg som möjlig och värmen kommer från lokalproducerad fjärrvärme från kommunens kraftvärmeverk. Belysningen i badhuset består av LED-lampor och lågenergilampor.

Det nuvarande Vattenpalatset invigdes 1933 och var då Sveriges största varmbadhus. 1985 byggdes Vattenpalatset om och fick som första badhus i landet ett äventyrsbad med vågmaskin.

Det är sedan 2013 byggnadsminnesförklarat och blev i samband med det Sörmlands första badhus som får ett skydd enligt lag.

Det betyder att byggnaden inte får rivas eller flyttas och vid en ombyggnad måste de arkitektoniska värdena skyddas.

Enligt länsstyrelsen hindrar inte en byggnadsminnesförklaring den ombyggnad till campus och administrationsbyggnad som Mälardalens högskola planerar.

Enligt länsstyrelsen är badhuset i Eskilstuna ett av de finaste exemplen på byggnader från Funktionalismen från 30-talet utanför storstäderna.

Äventyrsbadet från 80-talet omfattas inte av byggnadsminensförklaringen. Det ska tillsammans med Sporthallen rivas i samband med att högskolan bygger sina nya lokaler i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".