Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överbeläggningarna skenar på sjukhusen i Sörmland

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 05.30
"Får ångest att man ska missa något"
(1:48 min)
Marie Lundin. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Sjuksköterskan Marie Lundin Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Överbeläggningen på sjukhusen i Sörmland har under våren varit nästan tre gånger så hög som rikssnittet.

Redan under förra året var överbeläggningarna inom landstinget Sörmland högst i landet.

Sedan årsskiftet har det blivit ännu värre.

Under årets första fyra månader var det i snitt 9,6 extra patienter per 100 vårdplatser på länets tre sjukhus, mot 3,6 i riket. Motsvarande period förra året låg snittet i Sörmland på 7,9.

Det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL. 

Sjuksköterskan Marie Lundin vårdar nyopererade patienter på Mälarsjukhusets kirurgavdelning, där det nästan ständigt är överbelagt.

– Det finns inte en chans att man ska kunna ta hand om alla patienter, säger hon.

Att en avdelning är överbelagd innebär att det finns fler patienter där än det finns personal och utrustning för. I vissa fall kan det innebära att patienter får ligga i korridorer och duschrum.

På kirurgavdelningen finns det sängar och rum så att det räcker, men inte nog med personal för att ta hand om alla patienter.

När P4 Sörmland besöker avdelningen är det 18 patienter som vårdas på 12 platser, och bara två sjuksköterskor ska se till allihop.

Marie Lundin säger att varje sjuksköterska helst inte ska ha hand om fler än fem patienter, och i sådana här lägen tvingas hon prioritera bort allt som inte är akut.

– Då tvingas man prioritera bort att de får komma upp och röra på sig, och det är A och O för att tillfriskna ordentligt efter operation. Man får prioritera bort patienternas hygien och det kan ju öka infektionerna. Och prata med patienterna också, det får man prioritera bort. Då kan man missa en hel del om patienten, säger hon. 

Under våren har det varit värst på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset, där snittet legat på 11 respektive 10 extra patienter per 100 vårdplatser.

Nyköpings lasarett klarade sig ganska bra under årets första tre månader, men i april exploderade antalet överbeläggningar till 13,5 extra patienter per 100 vårdplatser.

Landstinget har tagit till flera åtgärder för att stävja sjuksköterskeflykten och få fler att söka vårdjobben i Sörmland, men än verkar åtgärderna inte ha tagit skruv.

– Vi har anställt sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och dietister på utsatta avdelningar för att avlasta sjuksköterskorna för det är sjuksköterskebrist vi har, säger Landstingets divisionschef Maria Söderkvist som hoppas att det ska minska pressen på sjuksköterskorna.

Sjuksköterskan Marie Lundin har redan gett upp. Flera av hennes kollegor har sökt andra jobb, och själv har hon sökt tjänstledigt för studier i höst.

Varje morgon när hon är på väg till jobbet känner hon sig orolig över att något ska gå fel.

– Man får ångest att man ska missa någonting på en patient så att det leder till att en patient far illa, får en vårdskada eller i värsta fall dör, säger Marie Lundin, som tycker att landstinget borde ta in fler hyrsjuksköterskor och hänvisa patienter till andra län för att undvika överbeläggningar.


Petra Levinson
petra.levinson@sverigesradio.se
016-16 16 00 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".