Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#kyrkansresor

Oklarheter i redovisning av församlings alkoholrepresentation

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 17.23
Kyrkorådets ordf (S): Det är en klar brist
(2:10 min)
Pastorsexpeditionen i Mellösa
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Sen 2010 har de anställda och kyrkoherden i Mellösa församling i Flen åkt på utvecklings- och utbildningsresor till turistorter runt Medelhavet fem gånger.

Det finns oklarheter i redovisning av den alkohol de druckit och resorna saknar program.

Mallorca, Malta, Kreta, Kroatien och Sardinien - ja i augusti varje år sen 2010 utom 2014 har de anställda vid Mellösa församling under ledning av kyrkoherden besökt olika turistresor i Medelhavsområdet. Mellan åtta och elva personer har deltagit men trots att resorna uppgetts vara utbildnings- och utvecklingsresor, så saknar de program, vilket enligt Strängnäs stifts policydokument strider mot god redovisningssed.

Angelika Lövgren, är socialdemokratisk ordförande i kyrkorådet i Mellösa sedan det senaste kyrkovalet. Hon säger att det var den dåvarande kyrkoherden som ansvarat för resorna och så här säger hon om resornas syfte.

 - Han tycket väl att han ville uppmuntra sin personal och skapa vi-känsla och ja teambuilding och vi har ingen sjukfrånvaro och så,  utan det här kanske gynnar i det långa loppet, säger Angelika Lövgren.

 Men hur rimligt tycker du själv att det är, man kanske kan göra en sån här resa på fem år men att man gör det varje år?

– Jag har inga åsikter där, säger Angelika Lövgren.  

Och enligt Angelika Lövgren som satt som vanlig ledamot i kyrkorådet innan hon blev ordförande så har kyrkorådet inte haft några synpunkter på resorna så länge budgeten hållits.

Och hur var det då med alkoholen som förekomit vid resorna? Enligt de kvitton som finns på redovisade så är det församlingen som betalat de öl och det vin som konsumerats, för totalt minst 3000 kronor. Men de anställda vi talat med säger att de betalat själva för alkoholen till kyrkoherden. Men det finns det ingen dokumentation på, inte heller på vart pengarna sen tagit vägen.

När vi ringer upp den numera pensionerade kyrkoherden för att ställa frågor om alkoholen så vill han inte ge några kommentarer och lägger på luren.

Angelika Lövgren håller fast vid att hon litar på personalen att de betalat för alkoholen till kyrkoherden och att denne kanske betalat för fika eller något annat och att allt kanske inte redovisats med kvitton.

Hon tillstår att det inte är bra.

– Det är helt klart en stor brist. Jag får lära mig att läsa kvitton, säger hon.

Enligt Angelika Lövgren så blir det sannolikt ingen utlandsresa för  församlingen i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".