Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grundskolan i Eskilstuna får mer pengar 2017

Uppdaterat tisdag 31 maj 2016 kl 17.23
Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 14.48
Jimmy Jansson (S): Vi ska knäcka arbetslösheten
(3:49 min)
Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Grundskolan i Eskilstuna får mer att röra sig med än den hade innan kommunens sänkte skolpengen med 48 miljoner kronor i år, men däremot återställs skolpengen inte för förskola och gymnasium. Där blir det fortsatta effektiviseringar.

– Grundskolan får en resursförstärkning. Det är ett fokusområde och vi går in med er pengar. Grundskolan har det största behovet. Vi återställer och höjer skolpengen och gör en satsning på 271 miljoner i investeringar för förskolan och grundskolan för 2017, säger Jari Puustinen, (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Idag presenterade den politiska majoriteten i Eskilstuna hur de vill att de kommunala pengarna ska fördelas nästa år och även 2018 och 2019.

Kommunens ekonomi är bättre nu än förra året, men trots att de ekonomiska resurserna till kommunerna växer så räcker inte pengarna, även med statliga tillskotten.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet skriver i sitt budgetförslag att kommunens inkomster ökar långsammare än utgifterna vilket innebär att kommunen måste vara effektivare med hur välfärden bedrivs.

Även om majoriteten omfördelar pengar så att nämndernas underskott blir mindre så ska de ändå fortsätta att effektivisera de kommande åren för att frigöra resurser till skolan och äldreomsorgen.

Arbetslösheten är fortsatt hög i Eskilstuna, ca 14 procent och antalet barn i skolan ökar kraftigt. Dessutom blir det allt fler äldre som ställer ökade krav på äldreomsorgen.

Därför vill den politiska majoriteten ha ett överskott i budgeten för nästa år med 2,5 procent eller drygt 150 miljoner kronor.

De behövs för att klara den kommunala driften och de investeringar på mellan 500 och 800 miljoner om året i bland annat skolan och äldreomsorg, menar de styrande partierna.

Skatteintäkterna i kommunen ökar kommande år, men svarar inte upp mot pris- och löneökningar och kostnader för skola och äldreomsorg. Därför krävs återhållsamhet, effektiviseringar på en rad områden i kommunens olika verksamheter.

Budgetförslaget bygger på att konjunkturen är stark kommande tre år och att inga större bakslag kommer.

Jimmy Jansson, kommunstyrelserna ordförande säger att läget för Sveriges kommuner ser tufft ut kommande år.

– För 2017 ser det relativt starkt ut, men för 2018 och 2019 och framåt dyker det rejält och det beror framförallt på att vi har stora kostnader. Vi ska bygga ut äldreomsorgen och flera skolor och det kostar pengar och då går det åt pengar. Längre fram ser det lite tuffare ut och därför måste vi vara återhållsamma. Det vore direkt oansvarigt annars. 

Majoriteten vill ha ett större överskott än vad exempelvis det tidigare samarbetspartiet Vänsterpartiet vill ha. Partiet föreslog i sitt budgetförslag igår ett överskott på ca 100 miljoner kronor.

Vänstern är mycket kritiskt till den politiska majoritetens budgetförslag och anser att de styrande partierna har ett för stort överskottsmål vilket leder till nedskärningar inom "mjuka områden" som äldreomsorg och skola.

Vänsterpartiet vill istället minska effektiviseringskraven på de politiska nämnderna och stärka förskolan, skolan och äldreomsorgen med mer pengar och vill inte ha ett lika stort budgetöverskott som majoriteten. Partiet vill alltså använda mer av pengarna nu.

Partiet vill höja skatten med tio öre vilket ger 20 miljoner kronor plus och öka avkastningskraven på de kommunala bolagen med 34 miljoner kronor mer än vad majoriteten vill under kommande tre år.

Texten uppdateras!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".