Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#kyrkansresor

Stiftet kritiserar vidlyftiga resor i Sörmlandsförsamling

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 16.58
Stiftsdirektor Strängnäs stift: Man ska hushålla med sina pengar
(2:07 min)
Mellösa kyrka
Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.

Ledningen för Mellösa församling i Flen tas nu i örat av Strängnäs stift om vikten att hushålla med församlingens pengar i samband med utlandsresor.

Det var i morse som vi kunde avslöja oklarheter i redovisningen av den alkohol som konsumerats vid de fem utlandsresor till semesterorter runt Medelhavet som församlingen låtit den dåvarande kyrkoherden och andra anställda åka på sedan 2010.

Enligt den officiella redovisningen är det församlingen som betalat, men de anställda vi talat med säger att de betalt själva till kyrkoherden. Men det finns det ingen dokumenation på och inte heller vart pengarna sen tagit vägen. Och den numera pensionerade kyrkoherden vill inte svara på några frågor om alkoholen.

När vi ställer frågor till församlingsledningen så får vi mycket svävande svar om hur det här svarar mot församlingens alkoholpolicy.

Strängnäs stiftet uppmanar nu församlingsledningen i Mellösa församling att gå igenom de oklarheter som finns med redovisningen av den alkohol som konsumerats på resorna:

– Församlingarna har revisorer så att normalt sett så ska sånt här inte kunna slinka igenom. Men i de inte görs så måste man titta vidare på det, vad är orsaken till att man inte redovisat korrekt, säger Fredrik Selander  stiftsdirektor i Strängnäs stift.

Och resorna, till Mallorca, Malta, Kreta, Kroatien och Sardinien,  kyrkorådets ordförande Angelika Lövgren beskriver församlingens och kyrkoherdens syfte med dem som att det handlar om uppmuntran.

– Man vill uppmuntra sin personal och skapa vikänsla och teambuilding, säger Angelika Lövgren. Hon säger sig inte ha någon åsikt om att utlandsresorna gjorts så pass ofta som varje år.

Men stiftsdirektor Fredrik Selander håller istället fram den grundläggande regeln i stiftets reglemente om att hushålla väl med sina pengar, inte minst då det gäller utlandsresor.

– Då ska syftet egentligen vara att man ska se att man ska se att det här kan man inte göra på hemmaplan, säger han. 

Resorna som uppges vara utvecklings- och utbildningsresor saknar dessutom program, det går inte att se vad de anställda egentligen gjorde på resorna och om det motsvarar de krav som ställs på den här typen av resor.

– Har man inte redovisat ett program, då är det ju en brist så att säga, det ska alla arbetsplatser göra som åker iväg på utlandsresor. kunna visa att minst sex timmar om dagen så har man arbetat, säger Fredrik Selander.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".