Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till tillfällig vårdavdelning i Nyköping - vårdpersonal avvisar förslaget

Uppdaterat onsdag 8 juni 2016 kl 16.40
Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 16.40
Jörgen Striem om anledningen till beskedet
(4:14 min)
Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Medicinkliniken vid Nyköpings lasarett får öppna extra vårdplatser under sommaren - men personalen får inga löften om en permanent lösning.

– Vi har inte möjlighet till en permanent lösning men är mycket positiva till en vårdavdelning i projektform till sommaren, säger Jörgen Striem.

Enligt Sara Östergren, som är en av sköterskorna som drivit förslaget om en permanent avdelning, så är ett projekt av det här slaget inte intressant. Sjuksköterskorna kommer därför inte gå med på ledningens förslag om att bara jobba i sommar.

Det var när det stod klart hur allvarligt läget kan bli på Nyköpings lasarett i sommar, med färre vårdplatser än vanligt, som sjuksköterskorna tillsammans med läkare vid medicinkliniken började arbeta med förslaget. Tanken var att skapa en ny vårdavdelning där både sjuksköterskor som tidigare slutat och sådana som är på väg att lämna var beredda att jobba.

Förslaget förankrades hos ledningen på medicinkliniken som sedan formellt fick i uppdrag av hälso- och sjukvårdsledningen att ta fram ett förslag på hur medicinkliniken under en begränsad sommarperiod kunde sköta egna vårdplatser.

Förslaget togs fram under stor tidspress skulle innebära att mellan fem och tio vårdplatser kunde vara på plats redan i början av juli om bara positivt besked gavs senast idag onsdag.

Men dagens besked innebär bara delvis en framgång för arbetsgruppen. Det blir nämligen bara en tillfällig lösning, inga löften om permanent avdelning.

– Innan frågan om vårdplatsernas framtid har utretts så bör permanenta förändringar som berör enskilda kliniker undvikas, särskilt förändringar som skulle ge olika förutsättningar för vård, arbetsmiljö och anställningsvillkor inom samma klinik, säger Jörgen Striem i ett pressmeddelande. 

Även klinikledning och läkare på medicinkliniken i Nyköping är besvikna över dagens besked som innebär att den möjlighet till lösning på vårdplatsproblemet som de såg nu riskerar att inte kunna bli av.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".