Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Demensvården står inför stora utmaningar

Publicerat onsdag 21 september 2016 kl 05.55
Demenssjuksköterska: Vi är alla oroliga för framtiden
(1:41 min)
En äldre person i en rullstol.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/ TT.
Katarina Söhr
2 av 2
Demenssjuksköterskan Katarina Söhr i Eskilstuna. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.

Det kommer vara fler i risk-zonen att drabbas av en demenssjukdom eftersom befolkningen blir allt äldre och om det inte utbildas fler kan det bli brist på personal med rätt kompetens.

– Det klar att vi alla är oroliga för framtiden. Över hur den kommer att se ut både med ekonomiska resurser och personal, säger Katarina Söhr som är demenssjuksköterska i Eskilstuna.

I dags läget tycker Katarina Söhr att demensvården i Sörmland fungerar bra efter de förutsättningar som ges. Men frågan är hur länge det är så.

2030 kommer det finnas drygt 50 000 fler personer över 65 år i Sörmland enligt regionförbundet Sörmland prognos. Vilket innebär att det är fler som riskerar att få någon slags demenssjukdom. Lägg till där att det enligt regeringen behöver anställas 100 000 nya medarbetare inom hela äldreomsorgen fram till 2023.

Skulle det inte utbildas och anställas fler kommer vården av demenssjuka påverkas.

– Jag vet inte hur det blir då. I sådana fall måste vi titta på vad kan vi ha istället, hur kan vi få det här att fungera istället och det kan jag inte få upp en bild av. Vi står inför samma problem som skolan, de har ju svårt att få lärare idag, säger Katarina Söhr.

Intresset för att specialistutbilda sig har minskat då det inte lönar sig enligt vårdförbundet som tycker att man borde borde höja statusen för de som jobbar inom till exempel demensvården för att få fler att söka sig till yrket.

– Det är så mycket kärlek, kramar och skratt som kompenserar upp allt det negativa, säger Katarina Söhr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".