Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Så får matresterna smak av världen

Publicerat måndag 17 oktober 2016 kl 15.32
"Vill man ha bra tips på rester så kolla på Italien"
(3:13 min)
Ris. Foto: Malin Randeniye.
Stekt ris. Foto: Malin Randeniye.

Vår matinspiratör Malin Randeniye blickar ut i världen för att se vad vi kan lära oss om matrester från andra kulturer.

Vi kan lära oss mycket bara genom att blickat ut i världen och se hur man gör med sina matrester i olika matkulturer. Själv har jag ju förmånen att vara gift med en man med matrötterna i Sydostasien och jag har lärt mig en massa bra tips för att piffa upp matrester.

Bland annat gör vi ofta stekt ris. Det låter tråkigare än det är. Grunden är lite överblivet ris och kanske någon gryta eller köttbit från gårdagen. Sen hackar man i lite grönsaker av sådant man har hemma och steker det med kryddor. Jag brukar ha rejält med curry men man kan ta vad man vill. Sen kan man knäcka i ett par ägg också om man vill.

Det italienska köket är ett annat kök som är känt för att vara duktiga på att ta tillvara på all mat. Den italienska polentan är en sorts gröt av torkad mald majs som kan serveras ena dagen som ett krämigt tillbehör, nästan som potatismos, och nästa dag har den stelnat och satt sig. Då skärs den i bitar och steks. Två maträtter i en.

Vem har inte fått tacorester över från fredagsmyset?

Vi kan titta lite åt Mexiko också, för vem har inte fått tacorester över från fredagsmyset någon gång? I Mexiko gör man enchiladas, dvs. man rullar in en gryta i tortillasbröd och grattinerar. Man kan också göra quesedillas och bara fylla sina rester med ost mellan två tortillasbröd och steka.

Britternas pajer är typiska resträtter. Ta det du har över och såsa till det som en gryta och lägg ett lock av potatismos eller pajdeg över och baka i ugnen. Eller gör som amerikanarna och lägg dina rester i en stor macka.

Eller dra ner dina rester i en soppa eller baka in i piroger. Det gör man på flera håll i världen inte minst i Ryssland och Östeuropa.

/Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".