Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dietist tipsar om mat direkt från köket på Kullbergska i Katrineholm

Publicerat tisdag 18 oktober kl 09.00
Maria, hälsorådgivare: Så gör du din egen ingefärsdricka
(3:32 min)
Mat för diabetiker på Kullbergska sjukhuset.
Mat för diabeter på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Foto: Josefin Lundin

Hälsoveckan är igång på landstingets vårdcentraler för att ge sörmlänningar olika verktyg för att må bättre och förebygga sjukdomar.

Kost är en viktig del för att vi ska må bra, under tisdagen så höll dietist och diabetessköterska matlagningskurs på Kullbergska.

Reporter Josefin Lundin dök ner bland grytor och kastruller för att ta reda på vad bra mat egentligen är. Maria Jernsdotter Björlklund och Sanne Persdotter summerade det i följande:

Less is more, jobba med estetiken och se mat som mer än bara bränsle.

Deras snabba tips är: Ät ur säsong, försök byt det vita mjölet mot nyttigare alternativ som är renare och hitta dina favoriter bland frukt och grönt. Starta gärna måltiden med ett värmande glas ingefärsdryck.


Maria och Sannes höstinspirerande lunch:

Morotsbiffar med ostfyllning

1/4 gul lök
100 gram finrivna morötter
50 gram feta- eller chevréost
1 dl fiberhavregryn
2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
1 ägg
1 knippe finhackad gräslök
Salt och peppar efter smak
Olja till stekning

Skala och finhacka löken, riv morötterna och finhacka gräslöken. Blanda i en bunke och smula i osten. Tillsätt havregryn, potatismjöl/majsstärkelse och ägg. Blanda ihop till en smidig smet och krydda efter smak. Låt stå kallt för att svälla, gärna 30 min innan du formar biffarna. Stek i olja på medium värme.

Servera gärna med en pigg tomatsalsa:

2 mindre eller 1 1/2 stor röd tomat
1 salladslök
1/4 rödlök
1 rejäl knippe färsk basilika
1 msk olivolja
Saft av 1/2 limefrukt
Flingsalt och svartpeppar efter smak

Hacka tomaterna, lökarna och basilikan, lägg i en skål. Häll över limesaft och olivolja. Krydda med salt och peppar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.