Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Narkotikahandel ofta bakom grov kriminalitet i Eskilstuna

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 08.12
"Man ska reagera, annars är det något som är fel"
(7:20 min)
Mikael Backman, polisområdeschef i Eskilstuna.
Mikael Backman, polisområdeschef i Eskilstuna. Foto: Foto. Jonas Carnesten/Sveriges Radio.

Det grova våldet i Eskilstuna har blossat upp igen nu efter ett par år av relativt lugn efter skottlossningarna 2012 och 2013. Den bedömningen gör Mikael Backman, polisområdeschef i Eskilstuna med anledning av skottlossningarna de senaste dagarna.

– Den senaste veckans händelser är väldigt allvarliga och det är tragedier för de anhöriga, framförallt för de anhöriga. Det är också något som polisen är engagerad i att ta hand om, säger Mikael Backman.

Polisen har upprättat en särskild grupp som arbetar med skottlossningarna efter de två skjutningar som varit den senaste tiden.

– Vi prioriterar det här väldigt hårt. Vi kraftsamlar för vår primära uppgift och det är att försöka se till att det inte inträffar några nya skottlossningar. Vi kommer att synas mer och bedriver ett omfattande underrättelsearbete, spaning och utredning i storformat och lägger väldigt mycket åt sidan för att prioritera de här utredningarna i en särskild utredningsorganisation.

I torsdags kväll sköts en man i 30-årsåldern till döds i Årby och i måndags skottskadades en 19-årig man i Lagersberg. 

Är det uppgörelser det handlar om?

– Eskilstuna och över tid är sådan stad där en den här typen av brottslighet förekommer, narkotika- och våldsbrottslighet och jag menar unga förövare, unga män. Det är nätverksrelaterat. Nätverken kan vara mer eller mindre löst sammansatta och skifta från dag till annan. Narkotikahandel är en drivande faktor i mångt och mycket. Men det behöver inte vara orsaken till varför allvarlig våldsbrottslighet utlöses. Man använder våldsbrottslighet som ett sätt att markera sin status och upprätthålla sin status i de kretsar där den här handeln och kriminaliteten förekommer.

Hur ser gängen ut?

– Vi har en förhållandevis god uppfattning om hur gängkonstellationerna ser ut. Det här är multikriminella individer och gängen är inte i fasta strukturer så till vida att de har ett speciellt namn eller jobbar ihop, organiserat, i den form man tror. Det här är unga människor som ägnar sig åt multikriminalitet och man finner sina kumpaner och motkumpaner periodvis för att både tjäna pengar och missbruka narkotika där våldet tyvärr är ett dominerande inslag. Det yttersta uttrycket är skottlossningar och har den senaste veckan blossat upp igen efter ett par års förhållandevis lugn och stabil period. Vi hade en period 2012-2013 när vi hade en vardaglig skottlossning och mycket grovt våld och det jobbade vi hårt med den perioden.

Vad har hänt nu då?

– Nu ska utredningen visa vad som ligger bakom just de här skottlossningarna. Vi handlägger det i en och samma utredningsorganisation. Det ger oss förutsättningar att se om det finns ett samband mellan skottlossningarna. Orsaken vill jag inte spekulera i annat än att vi på generella grunder kan påstå att det kan vara rätt banala orsaker. Man är lättstött och lättkränkt bland gängen. Ofta är det en historia mellan inbördes kriminella där medborgarna generellt löper liten eller nästintill mikroskopisk risk att bli inblandad.

Ska man vara orolig?

– I dagar som dessa har polisen full förståelse att man blir orolig. Det ska man bli och det tycker jag är ett tecken på ett engagemang. Det viktiga är att vända den här oron och försöka rikta den till ett engagemang i de här områdena som gör att man tar ett ansvar och börjar prata med varandra. Man frågar vad som är fel och man börjar bry sig om sina barn och riktar uppmärksamhet mot vad barn och ungdomar i närområdet ägnar sig åt. Den oron ska finnas och den är befogad. Man ska reagera, annars är det något som är fel i samhället. Men risken att själv utsättas ur ett trygghetsperspektiv är naturligtvis väldigt liten. Normal aktsamhet brukar vi från polisen rekommendera. Sunt förnuft. Det är det det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".