Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckan som gått - på 7 minuter

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 15.54
Två avgångar och ett samarbete
(7:04 min)
Bilar står i vatten i ett garage. Foto. Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Bilar drabbade av vattenläckan i garaget på Radermachergatan i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Bild på karta över Lövsta skolhem, plus bild på SiS-flagga.
2 av 2
Foto: Tomas Rainai/Daniel Velasco/Sveriges Radio

En händelserik vecka i länet sammanfattas av Katarina Wahlström som är programledare för Eftermiddag i P4 Sörmland.

I början av veckan stängdes en avdelning på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad, och institutionschefen på hemmet har också valt att sluta. Anledningen är att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot Lövsta.

Enligt Kamilla Larsson, inspektör på myndigheten handlar det om om allvarliga missförhållanden där personalen behandlat barnen illa.

– Bråk, konflikter eskalerar och man kanske i onödan tar till nedläggningar och fasthållningar.

Majoriteten av Eskilstuna Citys medlemmar röstade för ett samarbete med AFC United på ett extra insatt årsmöte. Det innebär att AFC United från Solna nästa säsong spelar på Tunavallen och att ett tätt samarbete nu inleds där både ekonomiska och sportsliga beslut ska tas gemensamt.

– Jag tror att det kan bli något riktigt bra så småningom, säger Torsten Westlund.

Gunnar Mattson, föreläste på Rekarneskolan häromdan, är utbildad socionom och har 25-års erfarenhet som idrottslärare. Han gav det här tipset om hur man som förälder kan konfrontera en annan förälder som börjar skrika otrevligheter under en match.

– Ställ en fråga "hur tänker du nu, vad leder det här till?". Att våga göra det.

Vd Joakim Lindgrens felaktiga användning av bankens pengar får nu fler att lämna Sörmlands Sparbank. Nu har ju också styrelsens ordförande Sven-Olof Carlsson valt att lämna sitt uppdrag. Det var efter en delredovisning av den interna granskning av den tidigare ledningen som pågår, som han beskedet lämnade beskedet till valberedningen. Ewa Callhammar representerar Katrineholms kommun, en av huvudmännen i bankens styrelse och hon tycker att Sven-Olof Carlsson fattat
rätt beslut.

En stor vattenläcka inträffade i Eskilstuna i torsdags natt. En vattenledning har gått sönder och stora mängder vatten läckte ut på Rademachergatan.

– Det har stått vatten i parkeringsgaraget, knä högt. Det rinner fortfarande vatten. Läckan är borta på Kungsgatan, säger Patrik Mansbart som representerar försäkringsbolagen.

Njursjuka i Västra Sörmland som är i behov av dialys får åka långt för sin behandling. Eftersom dialysvård inte finns på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm så får patienter vända sig till Mälarsjukhuset i Eskilstuna eller Nyköpings lasarett för att få sin livsviktiga behandling. För Katrineholmsbon Robert Hatsek dialysen upp större delen av hans tid.

Att via nätet som ungdom riskera att hamna i ett fysiskt och psykiskt utnyttjande från en beräknande vuxen kan få allvarliga följder. Teater Sörmland sätter upp en pjäs om "Nättroll", som spelas för höstadieelever i länet. och om vad som kan hända när vuxenvärlden inte tar situationen på det allvar som krävs.

Anni-Frid Lyngstad, Abba-Frida, kommer till Torshälla nästa år i samband med att Torshälla fyller 700 år. Det avslöjar politikern Alar Kuutman på Facebook. Han kommer att leda en serie offentliga samtal i Torshälla nästa år och Anni-Frid Lyngstad är en av dem som han kommer att prata med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".