Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhusmat: Valmöjligheten betyder mycket för trivseln

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 12.30
"Så här god mat har jag nästan aldrig ätit"
(2:02 min)
Mat som serveras. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Så här kan det se ut när maten läggs upp i serveringen på geriatriska vårdavdelningen på Nyköpings lasarett. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Sedan i maj får patienterna på geriatriska avdelningen välja vad och när de vill äta genom projektet Fleximat.

– God smak och lagom portioner så man behöver inte lämna något, säger Bernt Pettersson, som precis avslutat en måltid bestående av fisk och potatis, och så en blåbärsefterrätt på det.

Sjukhusmat behöver inte vara tråkig. Det anser många av patienterna på geriatriska vårdavdelningen som, sedan i maj, fått välja maten de äter från en meny.

– Att kunna välja mat själv betyder nästan helt och hållet att jag trivs här. Jag har varit här i nästan en vecka och jag vet inte hur jag ska kunna ställa om mig när jag är hemma, det blir svårt, skrattar Tore Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".