Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonmiss slår mot lärarlöner

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 19.24
Elever i ett klassrum. Foto: Katarzyna Korza/TT.
Foto: Katarzyna Korza/TT.

Fyra kommuner och 121 fristående skolhuvudmän är inte med i första omgången av lärarlönelyftet. För Enköping och Eskilstuna betyder de förlorade pengarna "katastrof" och krismöte.

Staten har avsatt 1,5 miljarder kronor till lärarlönelyftet denna hösttermin. När Skolverket sammanställt skolhuvudmännens rekvisitioner står det klart att drygt 90 procent av pengarna kommer att användas.

Sammanställningen visar också att ungefär 65 000 lärare som bedöms som "särskilt kvalificerade" får ett extra lönepåslag i storleksordningen 2 500 till 3 500 kronor.

– Det är ett positivt resultat att så pass många söker, trots den korta tid som många upplevt att de haft. Det är en ganska grannlaga uppgift att utse de lärare som ska ha del av lärarlönelyftet. Det kräver ganska mycket jobb av kommunerna och enskilda huvudmän, som bara haft några månader på sig, säger Joakim Feldt, chef för Skolverkets handläggningsavdelning.

Men fyra kommuner — Enköping, Eskilstuna, Ulricehamn och Älvkarleby — samt 121 fristående skolhuvudmän har av någon anledning inte begärt sin del av kakan.

Skolverket konstaterar att påminnelser gått ut till huvudmännen att söka.

– 286 kommuner har ju uppenbarligen hörsammat detta, säger Joakim Feldt.

Vad kan de huvudmän som missat att begära sin del av potten göra?

– Då är de välkomna att komma in med nästa rekvisition som är under våren. Men de missar pengarna för andra halvåret 2016, säger Joakim Feldt.

I Eskilstuna går kommunen miste om drygt 13,5 miljoner kronor på grund av att "något gått snett".

– Vi håller på att utreda varför vår ansökan inte kommit in, och varför den ansökan som jag trodde vi skickade in i fredags inte tagits emot, säger Åsa Lundkvist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

På torsdag hålls ett krismöte i Eskilstuna kommun.

– Med den informationen jag har tycker jag — nu höll jag på att svära — att det är åt pipsvängen. Att man inte fått iväg ansökan är inte acceptabelt, säger Jari Puustinen (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Kommer ni fortfarande att erbjuda medarbetarna de här pengarna?

– Vi har möte i morgon kring det här och jag har ingen annan tanke än att det kommer ske.

 

Fakta: Lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet innebär att staten tillför skolhuvudmännen 3 miljarder kronor per läsår, eller 1,5 miljarder per termin.

Pengarna ska användas till att höja lönerna för ett urval särskilt skickliga lärare med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden. Ökningen ligger utanför den ordinarie lönerevisionen.

Omkring en tredjedel av lärarna beräknas ta del av lärarlönelyftet.

I den första omgången har närmare 1,4 miljarder kronor begärts ut, motsvarande drygt 90 procent av pengarna.

Kommunerna har begärt ut nästan 1,15 miljarder kronor (93 procent av aktuell pott) och de fristående skolhuvudmännen 220 miljoner kronor (83 procent av aktuell pott)

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".