Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänstern i Eskilstuna vill använda mer pengar nu

Uppdaterat måndag 7 november 2016 kl 17.24
Publicerat måndag 7 november 2016 kl 16.15

Vänsterpartiet i Eskilstuna vill ha ett lägre överskottsmål än vad majoriteten vill, 2,0 istället för 2,5 och mindre 2018 och 2019.

Enligt Vänsterpartiet är det en rimlig nivå för att både satsa på bibehållen kvalitet och utveckling av välfärden så att barn, unga, vuxna och äldre inte behöver drabbas av nedskärningar.

Vänstern vill generellt använda mer pengar nu och har ett mindre överskott och vill effektivisera mindre än vad majoriteten vill.

"Det är en rimlig nivå för att både satsa på bibehållen kvalitet och utveckling av välfärden så att barn, unga, vuxna och äldre inte behöver drabbas av nedskärningar nu med följd att deras möjligheter till trygghet, omsorg och utbildning begränsas. Samtidigt har vi möjlighet att låna pengar för att bygga både äldreboenden, gruppboenden för LSS, förskolor, grundskolor, fritidshem och bostäder".

Partiet föreslår bland annat sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten för att förbättra socialsekreterarnas arbetssituation och så vill partiet satsa på ännu en fältgrupp för att nå ut till ungdomarna ännu mer för att skapa ökad trygghet. Det är något som vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui särskilt vill lyfta fram.

Vänsterpartiets höjer skolpengen med 40 miljoner kronor och återställer därmed majoritetens kraftiga nedskärningar. Partiet höjer också det så kallade strukturtillägget inom skolan för att säkerställa behoven av nyanländas lärande och för att nå en bättre socioekonomisk fördelning av resurserna till grundskolan.

Partiet tycker att alla ska ha rätt till fritidshem tio timmar i veckan i årskurs tre, även barn till arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga. Vänsterpartiet vill därför genomföra ett projekt där alla barn i åk 3 erbjuds minst tio timmar i veckan på fritidshem - ett projekt som sedan ska utvärderas.

Vänsterpartiet vill satsa extra på personer med funktionsnedsättningar i förskola och skola och lägger tio miljoner extra i den påse som skolor kan söka pengar från. Vänstern vill också stärka integrationsarbetet så att nyanlända snabbare kommer in i samhället och vill att kommunen återtar driften av SFI.

Pengar satsas också för att försöka minska den psykiska ohälsan hos unga tjejer, socialt förebyggande arbetet för barn och ungdomar, bostadssamordnare som minskar trångboddhet och jobbsatsningar med yrkesutbildningar och traineejobb och yrkesutbildningar är också en del av partiets budgetförslag, precis som i majoritetens budget. Dessutom vill partiet se ytterligare 200 sommarjobb, en ökning från dagens 600 till 800.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".