Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många berättigade missar nödvändig tandvård

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 15.56
Ordförande i demensförening: Det här är allvarligt
(2:18 min)
Margareta Svensson ordf Nyköping Oxelösunds Demensförening
Margareta Svensson ordförande i Nyköping Oxelösunds Demensförening ser allvarligt på att så många inte får del av sina rättigheter till nödvändig tandvård. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Många av de som har rätt till nödvändig tandvård får ingen vård. Av drygt 5000 berättigade i Sörmland i fjol blev närmare en tredjedel utan.

Förra året hade drygt 5000 personer i Sörmland rätt till nödvändig tandvård. Den som har ett omfattande behov av daglig hjälp och personlig omvårdnad exempelvis på äldreboenden eller bor hemma men är i behov av omvårdnad större delen av dygnet kan få den här hjälpen liksom den som omfattas av lagen om stöd och service LSS.

Den som då har fått en bedömning får då den nödvändiga tandvården som en del av hälso- och sjukvården och landstingets högkostnadsskydd gäller. Och att få hjälp med munhälsan om man inte kan sköta den själv är viktigt eftersom även mindre infektioner kan växa och bli allvarliga om de inte behandlas.

Men närmare 1500 av de drygt 5000 personer i Sörmland som hade rätt till nödvändig tandvård förra året fick aldrig någon vård. Vad detta beror på finns det lite kunskap om, och Margareta Svensson, ordförande i Nyköping Oxelösunds demensförening menar att landstinget måste prioritera att ta reda på vad det beror på för att kunna sätta in rätt åtgärder så att fler kan utnyttja sina rättigheter.

– Jag tycker att det här är allvarligt. Jag tycker absolut att man ska ta reda på varför kommer man inte till tandläkaren. Bland annat kan det ju vara en demenssjuk som kanske har tandvärk, men inte kan uttrycka att man har ont, så det handlar ju om livskvalitet också, säger Margareta Svensson.

Enligt Margareta Svensson behövs det mer information både till anhöriga och till personer som jobbar inom omsorgen och här bland annat landstinget ett stort ansvar men även kommunerna och deras biståndshandläggare.

Men exakt hur stort behovet är är det egentligen ingen som vet, eftersom det finns framför allt äldre som vårdas av anhöriga hemma och som inte är kända av tandvården och som heller inte känner till sina rättigheter.

– Det är dem vi också måste nå, att de verkligen får kännedom om sina rättigheter, att man söker och får ett beslut på det här intyget för nödvändig tandvård, det är viktigt, säger Margareta Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".