Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Medlemstapp tvingar fram hårdbantning av kyrkans ekonomi

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 16.10
Stiftsdirektor: Minskar intäkterna så finns alltid en oro kring det
(1:25 min)
St Botvids kyrka i Oxelösund.
St Botvids kyrka i Oxelösund. Foto: Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Svenska kyrkans medlemsras tvingar fram stora kostnadsnedskärningar. Medlemsandelen i Strängnäs stift är nu under 60 procent.

 Svenska kyrkan står inför stora sparkrav och måste minska utgifterna med 2,6 miljarder kronor fram till år 2030, vilket motsvarar en halv miljon kronor om dagen. Viktigaste orsaken till det är att kyrkans medlemmar blir allt färre och därmed också intäkterna i form av kyrkoavgiften.

Situationen är allvarlig men ser något bättre ut i Strängnäs stift än i kyrkan som helhet, säger Fredrik Selander, stiftsdirektor i Strängnäs stift.

– Vi har fått indikationer för 2016 att medlemstappet i Strängnäs stift är något lägre än i riket som helhet. Men jag skulle säga att vi följer nog ändå ganska väl den allmänna trenden, säger Fredrik Selander.

Hur oroad är du det för stiftets kärnverksamhet ute i församlingarna?

– Det är klart att minskar intäkterna så finns alltid en oro kring det. Men eftersom kyrkan under flera år arbetat med att effektivisera så är inte oron jättestor, säger han. 

 I Strängnäs stift har antalet medlemmar minskat med ungefär 4 000 per år de senaste fem åren och förra året var antalet medlemmar nere i  knappt 381 000 motsvarande 59 procent av befolkningen - första gången en medlemsandel på under 60 procent alltså. Men under det senaste året har tappet stabiliserats något, enligt Fredrik Selander.

När Svenska kyrkan nu gör en prognos så spås ett fortsatt medlemstapp och med det en försämrad ekonomi, där utgifterna måste minska kraftigt.

Men enligt Fredrik Selander så har kyrkan redan inlett ett arbete att effektivisera framför allt inom administrationen och en gemensam IT-lösning är på gång. Kyrkan ska också bli bättre på inköp och upphandlingar och kan då enligt Fredrik Selander tjäna in hundratals miljoner kronor varje år.

En utredning som ska presenteras på kyrkomötet i slutet av november föreslår också effektivare förvaltning av kyrkans egendom vilket enligt Fredrik Selander kan innebära en ökad press att sälja byggnader som används lite, exempelvis församlingshem i sammanslagna församlingar.

– Så kan det absolut bli, säger Fredrik Selander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".