Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oxelösund näst bäst i landet på Nattis

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 12.06
Samuel Myrbak, 8 år: Jag längtar efter att få sova i min egen säng
(1:58 min)
Två barn står bredvid varandra på en förskola som har öppet även om kvällar, helger och nätter.
1 av 2
Syskonen Samuel och Frida Myrbak ska sova på Nattis Foto: Jonna Berglund
Två syskon står bredvid varandra på Nattis i Oxelösund.
2 av 2
Syskonen Decibel och Thilo Wester ska snart sova på Nattis i Oxelösund. Foto: Jonna Berglund.

Nästan 320 barn i Sörmland har tillgång till barnomsorg på obekväm tid. Men hur omsorgen ser ut skiljer sig mycket åt mellan kommunerna. Oxelösund är den kommun i länet med flest barn på Nattis.

Oxelösund är den kommun i Sverige, som efter Tanum, har störst andel barn på Nattis. 130 barn i Oxelösund har barnomsorg på obekväm tid som det heter.

När P4 Sörmland besöker Stenviks förskola i Oxelösund är det mörkt ute. Men inne lyser lamporna och sju barn ska få efterrätt innan Bolibompa börjar.

Fyra av barnen ska sova kvar här i natt medan föräldrarna jobbar och en av dem är Decibel Wester, två år.

– I kväll ska jag sova här. Då kommer sängen. Jag ska hem i morgon. Då kommer mamma och  hämtar mig.

Stålverket SSAB i Oxelösund med sina skift skapar ett stort behov, men det är inte bara skiftarbetare som berörs - fyra av tio av alla i Sverige som arbetar har någon form av obekväma arbetstider, enligt SCB.

Men långt i från alla föräldrar som behöver barnomsorg för sina barn på obekväm tid har det, trots att kommunerna ska sträva efter att ge det.

Regeringen har under de senaste två åren, mer än fördubblat det statsbidrag som kommuner kan söka för det här ändamålet till 80 miljoner i år och för Sörmlands del handlar det om 3,8 miljoner kronor.

Men som P4 Sörmland berättat är kommunerna inte skyldiga att erbjuda det här även om de ska sträva efter det. Och hur kommunerna väljer att bemöta behovet skiljer sig åt. 

I Sörmland har Eskilstuna, Oxelösund, Strängnäs och Nyköping en särskild förskola avsedd också för obekväma tider, medan övriga kommuner med färre ansökningar från föräldrar löser det på andra sätt. I Trosa till exempel kommer en personal hem till det barn som bedöms behöva omsorg kvälls- eller nattid.

Samuel Myrbak, 8 år, ska tillsammans med systern Frida sova på Stenviks förskola i natt, medan föräldrarna jobbar. Och att sova kvar tycker Samuel är jobbigt:

– Det är bara hemlängtan. Jag somnar inte lika fort här, man är lite räddare på natten.

Men samtidigt ser han fördelarna med Nattis, som ju gör att hans föräldrar kan jobba:

– Ja, det tycker jag är bra, säger Samuel Myrbak.

Höjt statsbidrag för barnomsorg på obekväm tid:

Regeringen har höjt statsbidraget till kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm tid från 31 miljoner 2014 till 80 miljoner 2016. Åtta av nio kommuner i Sörmland får dela på 3,8 miljoner kronor. Vingåker är den kommun i länet som inte får något bidrag, då kommunen har för få antal timmar barnomsorg på obekväm tid.

  • Eskilstuna får drygt 720 000 kronor för 60 platser
  • Nyköping: 566 160 kronor för 44-49 platser
  • Oxelösund: 1 594 347 kronor för 130 platser
  • Katrineholm: 292 179 kronor för 25 platser.
  • Strängnäs: 347 784 kronor för 17-19 platser
  • Trosa: 84 924 kronor för 7 platser.
  • Gnesta: 48 528 kronor för mellan 3-5 platser
  • Vingåker: 5-6 barn. 0 kronor då kommunen inte är berättigade statsbidrag på grund av för liten omfattning av barnomsorg på obekväm tid.
  • Flen: 175 914 för 13-16 platser
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".