Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera brister när tankerfaryg grundstötte utanför Landsort

Publicerat tisdag 29 november kl 12.02

Flera omständigheter bidrog till att tankerfaryget Kertu grundstötte utanför Landsort i oktober för två år sedan, framförallt att lotsen, befälhavaren och en operatör på Sjöfartsverket var trötta efter nattarbetet. Det framgår av en slutrapport från Statens haverikommission (SHK).

Transportstyrelsens agerande i inledningsskedet försvårade händelseförloppet, enligt rapporten. Kertu fick bogseras in i Oxelösunds hamn och var nära att förlisa under ett komplicerat räddningsarbete.

Det fanns också brister i kommunikationen om fartygets position och missar i vägledningen från lotsbåten. Räddningsarbetet blottlade samtidigt ett flertal fartygsrisker i Oxelösunds hamn, enligt rapporten.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.