Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Så lyckas du med pepparkakshuset

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 15.32
"Börja med en färdigköpt deg - faktiskt!"
(2:58 min)
Ett pepparkakshus
Foto: Anders Wiklund/TT.

Vår matinspiratör Malin Randeniye ger alla tips på hur du lyckas med ditt husbygge.

I december månad julpysslar vi i Mat med Malin och vi börjar med att ta oss an pepparkakshuset.

Att bygga ett pepparkakshus är lite av en konstform. Det verkar knappt finnas några gränser för vilka kreationer som konditorerna kan skapa samtidigt kanske du själv kämpar för att lyckas klistra ihop den färdiga pepparkakshussatsen.

Här kommer några tips som gör att du lyckas:

  • Först och främst bör allt på huset vara ärligt. Det betyder att man inte tar fram limpistolen och limmar ihop huset. Dels är det fusk men det är framförallt viktigt för att ingen av misstag ska råka äta lim.
  • Skriv ut mallar från nätet, där finns alla möjliga roliga ritningar till pepparkakshus.
  • Baka gärna pepparkakshuset på färdigköpt deg eftersom den bakas bra.
  • Kavla inte degen för tunt och se till att alla delar är jämntjocka.
  • Skär ut mallen två gånger. Dels innan bakning och dels när den kommer ut ur ugnen medan kakan fortfarande är mjuk. Då får du ett jämt resultat.
  • Klistra ihop med bränt socker. Sätt en stekpanna på plattan och låt det smälta och bli svart. Stäng av plattan och doppa de sidor som ska limmas med varandra i socker. De stelnar på en sekund.
  • Limma aldrig med kristyr.
  • Dekorera med rätt kristyr och fina gosisar.

Bästa kristyren

  • 2 äggvitor
  • 5-6 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit 12%.

Vispa äggvitan i en ren bunke till ett vitt hårt skum med elvisp.

Sikta ner det mesta av florsockret och tillsätt ättikan och vispa till en tjock kristyr.

Tillsätt eventuellt ytterligare florsocker och vispa glansigt och toppigt.

Lägg kristyren i en fryspåse eller en engångsspritspåse så den inte torkar ut.

Lycka till!

/Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".