Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationen avgörande för att möta arbetskraftsbehovet

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 15.47
Abdi Hussein: Utbildning är viktigt
(2:22 min)
Abdi Hussein
Abdi Hussein har alltid haft ett arbete. Foto: Foto: Jonna Berglund

Trots att arbetslösheten väntas stiga något i Sörmland har företag och den offentliga sektorn allt svårare att hitta rätt kompetens när de ska rekrytera personal.

Det beror på att konkurrensen om de jobb som inte kräver hög utbildning ökar.

Idag presenterade arbetsförmedlingen en prognos över hur man tror att utvecklingen kommer att se ut på arbetsmarknaden i Sörmland nästa år.

Den visar att allt fler får jobb i Sörmland nästa år, men samtidigt stiger arbetslösheten under 2017.

I vanliga fall brukar en stigande sysselsättning medföra en sjunkande arbetslöshet, men under nästa år väntas ökningen av personer som behöver arbete vara större än ökningen av antalet jobb, vilket pressar upp arbetslösheten.

Arbetsförmedlingens rapport visar också att var tredje utrikesfödd i länet saknar arbete. Och här är det bara utbildning som kan vända situationen, säger Abdi Hussein från Eskilstuna.

– Utbildning för nyanlända är viktigt, säger han.

När vi träffar Abdi Hussein sitter han på ett café och studerar. Han går en kompetenshöjande kurs med anledning av det jobb han har på ett hvb-hem för ensamkommande och han har alltid haft jobb sedan han kom till Sverige för drygt 20 år sedan. Bland annat har han arbetat som bussförare.

Men även om migrationen, som väntas bli omfattande även nästa år, innebär en stor utmaning för arbetsmarknaden är den på sikt en förutsättning för ökad sysselsättning, säger Jens Lotterberg utredare på arbetsförmedlingen i Sörmland.

– Utan det tillskottet i arbetskraften som vi kommer att få se, är det stor risk att sysselsättningen inte alls skulle kunna öka mer, säger han och fortsätter.

- Nu är utmaningen att validera och komplettera nyanländas kunskaper så att de kan få de lediga jobb som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".