Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvisten om Guifs oregistrerade spelare avgjord

Uppdaterat måndag 12 december 2016 kl 12.13
Publicerat fredag 9 december 2016 kl 09.20
CG Hjelm, ordförande i Guif: Det är beklagligt
(2:48 min)
guif. Foto: Per Söderhjelm/Sveriges Radio
Foto: Per Söderhjelm/Sveriges Radio

Riksidrottsnämnden har fattat beslut om att inte pröva Guifs överklagan av handbollsförbundets beslut att frånta Guif två poäng i en tidigare match.

– Det var vår förhoppning att vi skulle få ta upp ärendet i riksidrottsnämnden och nu faller det tillbaka och det är beklagligt. Vi har följt de rutiner som vi haft under ett antal år och inte drabbats av den här typen av fel så det var det vi ville reda ut, säger CG Hjelm, ordförande i Guif.

Guif förlorade två poäng på grund av felregistrering av tre spelare.

Guif påstod att klubben gjort rätt, men Riksidrottsnämnden prövar inte överklagan. För att den ska göra det krävs bland annat att det förekommit ett grovt formfel vid handläggningen eller om det skett i strid med tävlingsreglerna.

Riksidrottsnämnden skriver också att det är varje specialförbund som fattar beslut om sina tävlingsregler och beslut om prövningstillstånd prövas endast i undantagsfall.

"Det finns inte skäl att meddela prövningstillstånd", skriver Riksidrottsnämnden i sitt beslut från den 6 december.

– Enligt vår hantering har vi gjort inbetalningar och skickat in de handlingar som ska behövas. Det finns en kontrollinstans som vi upplever att vi agerat efter, men det bedömer inte handbollsförbundet, säger CG Hjelm.

Kan ni göra något mer framöver?

– Ja utifrån regelverket kan vi göra mer, att handbollsförbundet fått pengarna och övergångsanmälan. Vi har inte kontrollerat det tidigare, det måste vi behöva göra nu. 

Övergångarna för tre av de nya spelarna registrerade inte hos Handbollsförbundet och Redbergslid lämnade in en protest efter matchen.

Guif såg över sina rutiner och överklagade beslutet till riksidrottsnämnden.

– Handbollsförbundets beslut står fast och det respekterar vi, men det positiva i det här är att handbollsförbundet har insett, eftersom det är fler som hamnat i samma situation, behöver ändra systemet för hur man hanterar registrering av spelare, säger CG Hjelm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".