Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Industrin i Sörmland sysselsätter allt färre

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 05.54
Arbetaren Johnny Westberg: Det är ju sorgligt
(1:52 min)
Johnny Westberg

Industrin i Sörmland sysselsätter allt färre personer. Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, så fortsätter minskningen även i år.

Johnny Westberg som jobbat på fabriken i 36 år gjorde sitt sista pass den 2 december. Två veckor senare visar han den snart helt tomma fabrikslokalen.

– Nu står vi i änden, där fabriken börjar. Och det är tämligen tomt. Det står enstaka maskiner, formsprutor som är kvar.

Hur såg det ut här för ett år sedan?

– Då var det ju fullt, då kunde man knappt se bort för alla maskiner som stod här.

Vad tänker du när du ser det här?

– Det är ju sorgligt. Här har man ju tillbringat många år.

I Sörmland är ungefär 16 500 personer anställda inom industrin. Men det blir alltså successivt färre. Mellan 2011 och 2015 har ungefär 1600 anställningar försvunnit. Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, så fortsätter minskningen även i år.

Utöver nedläggningen av Thorsmanfabriken i Nyköping har SSAB beslutat att minska personalstyrkan med 98 personer på kollektivsidan samt 72 tjänstemän. Och under hösten blev det klart att 44 personer på Volvo CE förlorar sina jobb.

Men enligt Gösta Reinl, vd på Fabriksföreningen i Eskilstuna, betyder det inte att industrin går dåligt. Konjunkturen är stabil även om rationaliseringar och ny teknologi leder till att det behövs en annan kompetens i dag.

– Ju mer man rationaliserar så lägger man ut jobben på andra experter, konsulter av olika slag, bemanningsföretag. Det betyder att man får en felaktig bild när man bara räknar industrijobben. Man brukar säga att ett industrijobb skapar minst två till två och ett halvt andra jobb. Och så är det inte i många branscher.

Men för industriarbetare på kollektivsidan är det en hård konkurrens om jobben. Något som Johnny Westberg redan märkt av.

– Jag har ju sökt ett antal jobb och princip aldrig blivit kallad på intervju. Det tycker jag känns märkligt för man har ju ändå kompetensen, man har ju jobbat länge i branschen. Men ändå stannar det vid "tack för att du har sökt jobbet". Man kommer aldrig vidare, säger Johnny Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".