Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare chef döms för vargattacken på Kolmården

Uppdaterat onsdag 21 december 2016 kl 15.06
Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 14.03
Rådman Anders Heiborn: Det var oaksamt
(1:02 min)
Kolmårdens djurpark, entré. Foto: Pontus Stenberg/TT.
Foto: Pontus Stenberg/TT.

Kolmårdens dåvarande zoologiske chef fälls för vållande till annans död sedan en djurskötare dödats av vargar. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Djurparken döms också till en företagsbot på 3,5 miljoner.

Det var i juni 2012 som en kvinnlig djurskötare dödades av vargarna. Hon hade ensam gått in i hägnet för att jobba med djuren. 

Tingsrätten kommer fram till att den zoologiske chefen genom delegation hade fått ansvaret för arbetsmiljöarbetet inom det verksamhetsområde i djurparken till vilket Närkontakt Varg hörde", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten fanns betydande brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet på djurparken.

Tingsrätten hittar också flera brister vad gäller chefens ansvarsområde, bland annat har inga regelbundna undersökningar och riskbedömningar gjorts vad gäller arbetsförhållandena. Introduktionen för nya vargguider har inte varit tillräcklig och det har inte heller funnits några skriftliga instruktioner för hur guiderna skulle agera i trängda situationer.

Han döms för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter. I sin bedömning av straffet har tingsrätten tagit hänsyn till att det har gått mer än fyra år sedan brottet begicks.

Tingsrätten anser också att företaget inte har gjort tillräckligt för att förebygga brottsligheten. Därför ska Kolmårdens djurpark betala företagsbot på 3,5 miljoner kronor. Åklagaren hade yrkat på en bot på fyra miljoner kronor.

Det var den 17 juni 2012 som en djurskötare hittades död i ett varghägn på Kolmårdens djurpark. Hon hade varit ensam inne hos åtta fullvuxna vargar, utan larm och utan komradio.

Efter ett flera år långt utredningsarbete väcktes åtal mot Kolmårdens dåvarande zoologiske chef och företaget som driver parken. Han åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

Åklagaren Jan Olof Andersson har anfört att arbetsgivaren glömt eller struntat i att vidta säkerhetsåtgärder som kunde ha räddat djurskötarens liv.

Chefen och djurparkens försvarsadvokater har ansett att ingen kunde ha förutspått att vargarna skulle gå till attack och har kallat det inträffade för en "tragisk olycka".

Att vargar attackerar människor är väldigt ovanligt och händelsen på Kolmården har kallats världsunik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".