Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sörmland klarar inte miljömålen

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 05.15
Miljövårdsdirektör: Några mål skulle vi vara nära om vi fick vissa lagändringar
(1:58 min)
Länsstyrelsens entré Stora Torget, Nyköping
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Trots att länsstyrelsen i en rapport visar att inga regionala milömål kommer att nås till år 2020 så ger myndigheten en helt annan bild på sin hemsida

De regionala miljömålen i Sörmland har det senaste året inte kommit närmare att uppfyllas fram till målåret 2020. Inget av de 12 regionala målen kommer enligt länsstyrelsens senaste rapport att kunna nås. Och även om två mål även i årets rapport anses vara nära att nå, så går det åt rakt motsatt håll för två andra mål.

Men på sin hemsida väljer länsstyrelsen istället att enbart lyfta fram det positiva som görs.

När länsstyrelsen i dagarna på sin hemsida och i en framtagen broschyr lyfter fram miljömålsarbetet i samband med sin årliga miljömålsrapport till Naturvårdsverket så beskrivs ett 20-tal genomförda åtgärder och ett 50-tal där arbete pågår exempelvis nätverksbyggande, möten och informationsinsatser. Ett par påtagliga exempel är arbetet i flera kommuner att minska giftiga ämnen i förskolor, exempelvis hormonstörande mjukgörare i plaster, ett annat är att 200 skyddsvärda träd har frihuggits. Allt är samlat under rubriken Så når vi miljömålen tillsammans i Sörmland.

Problemet är bara länsstyrelsen inte tror att något av de 12 regionala miljömålen kommer att nås, vilket inte nämns i länsstyrelsens text.

– Vi tycker att det kommit igång ett väldigt positivt miljömålsarbete och det är det vi velat lyfta fram. Men det är klart att fortfarande är läget väldigt allvarligt så att de flesta miljömålen inte nås, vare sig i Sörmland eller i landet som helhet, säger Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör i på länsstyrelsen i Sörmland.

Men ni lyfter ju bara fram att så når vi miljömålen i Sörmland, men man når ju faktiskt inga miljömål här? 

– Nej, och jag kan hålla med om att där borde vi ha tänkt igenom formuleringen, säger hon.

I sin årliga rapport däremot visar länsstyrelsens hur allvarligt läget är.

Vår miljö är exempelvis fortfarande långtifrån giftfri, grundvattnet är inte av god kvalité. 70 procent av länets sjöar är övergödda vilket påverkar vattendrag nedströms och slutligen kusten. Hälften av kustvattnen här har dålig ekologisk status för fosfor och hälften av näringsämnena ut i egentliga Östersjön kommer enligt Jordbruksverket från jordbruket.

Miljömålen ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv som båda har koppling till jordbruket backar till och med i rapporten.

Enligt Anne-Li Fiskesjö igen så skulle Sörmland kunna vara nära att nå några av miljömålen med en ändrad lagstiftning eller politiska beslut om särskild finansiering av vissa åtgärder.

– Men andra, så som den biologiska mångfalden, tror jag att vi är väldigt långtifrån att nå under överskådlig tid, säger Anne-Li Fiskesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".