Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever och skolchefer positiva till kvotering av nyanlända

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 14.52
Eskilstunarektor: Fördelningen har ju varit ojämn
(1:55 min)
Högstadieelever Årbyskolan i Eskilstuna.
Högstadieleverna Alex Mako, Belina Nissan, Marina Nohavic Larsson och Lolita Mako på Årbyskolan i Eskilstuna. Foto: Cecilia Tengmark/Sveriges Radio.

Ett nytt lagförslag om särskilda kvoter för nyanlända elever får tummen upp av flera skolchefer i Sörmland.

Men samtidigt finns en rad frågetecken kring hur ett kvotsystem kan utformas.

Regeringen vill se en jämnare fördelning av nyanlända elever mellan skolor och nu får ett nytt lagförslag, om att alla kommunala skolor ska ha möjlighet att kvotera in nyanlända elever, positiva reaktioner.

– Jag tror att det är bra. Men bekymret är att många av våra skolor är fulla och då kan det vara en utmaning att hitta fler platser. Men själva tanken har alla varit positiva till, säger Mimmi Sandberg, rektor på Årbyskolan i Eskilstuna.

Många nyanlända elever hamnar på samma skolor och att få plats på andra skolor längre bort från hemmet har hittills varit svårt eftersom att alla skolelever har förtur till en skolplats nära sitt hem. Och det är bostadssegregationen i samhället som bidragit till den ojämna fördelningen av nyanlända elever mellan skolorna, menar Mimmi Sandberg.

– Fördelningen har ju varit lite ojämn beroende på att man styrt till närmsta skola i områdena.

Men ett nytt lagförslag om att alla kommunala skolor ska ha möjlighet att frångå den så kallade närhetsprincipen och kunna kvotera in nyanlända elever får nu tummen upp. Flera skolledare som P4 Sörmland talat med är positiva till lagförslaget som utgår från att fem procent av skolplatserna ska kunna avsättas till nyanlända elever.

Högstadieeleverna Alex Mako och Belina Nissan på Årbyskolan tycker också att fler skolor borde dela på ansvaret, men menar samtidigt att det är lika viktigt att nyanlända får gå i skolor där de kan träffa andra elever med liknande bakgrund.

– De känner sig tryggare om det finns folk från deras egna bakgrund här, som pratar deras språk, säger Alex Mako.

– I Årbyskolan kommer folk från många olika länder men de som är nykomlingar har sina kompisar som de kan prata med. Om någon av dem kan mer svenska kan de hjälpa varandra att översätta och då lär de varandra, menar Belina Nissan.

Det nya kvoteringsförslaget gäller bara kommunala skolor. Ett liknande frivilligt kvotsystem har nyligen införts för friskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".