Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M-kritik mot S i Vingåker om ansvaret för flyktingungdomar

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 16.52
Irene Sandqvist (M): Varför ska Vingåker skapa en egen policy?
(1:26 min)
Robert Skoglund i rosa piké och regnbågsfärgad fluga
Robert Skoglund, socialdemokratisk ordförande i Vingåkers socialnämnd. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Ett politiskt storbråk har blossat upp i Vingåker om vem som bär ansvaret för att ta hand om ensamkommande ungdomar - kommunen eller staten.

Irene Sandqvist, moderat vice ordförande i Socialnämnden är kritiskt till att socialnämndens ordförande i Robert Skoglund, nyligen tog ett ordförandebeslut om att låta ensamkommande flyktingungdomar som fått avvisningsbeslut bo kvar på HVB-hem i kommunen - även om de bedöms vara 18 år eller äldre jämfört med vad de sa när de ansökte om asyl.

– Vi har ju riktlinjer från regeringen och Migrationsverket. Varför ska Vingåkers kommun med 9000 invånare skapa en egen policy? Det medför stora kostnader för kommunen eftersom vi inte får någon ersättning när de fått avvisningsbeskedet. Då ska de återgå till Migrationsverket. En kostnad för en ungdom som är 18 år och bor kvar på ett HVB-hem ligger på 1900 per dygn. Det blir 57000 kronor per månad och det har inte Vingåker råd med.

Hon anser att detta går emot statens riktlinjer som, enligt henne, säger att de asylsökande ungdomarna är Migrationsverkets ansvar och att kommunen inte har råd med dem eftersom kommunen inte får statliga bidrag efter att de fått avvisningsbesked.

Socialnämndens ordförande i Vingåker, socialdemokraten Robert Skoglund, slår tillbaka:

– Det som jag tycker är lite synd här är att Moderaterna fokuserar på den stora kostnaden, men jag försöker visa att det inte är så stora kostnader som de befarar. Det som vi räknat på och räknat på så tror jag inte det lir så mycket kostnader. Det är inte så många ungdomar kvar nu och vi får ingen påfyllning av ensamkommande. De vi har har vi och de som får avvisningsbesked kommer att lämna oss och vi minskar vår kostym hela tiden. Sen ska vi också komma ihåg också att vi fått en ganska stor summa pengar av regeringen i integrationsmedel och där har vi ungefär 18 miljoner kvar.

Kommuner i landet har gjort olika i de här frågorna. Exempelvis har Eskilstuna kommun sagt att det är Migrationsverket som är ansvariga efter att de ensamkommande ungdomarna bedömts vara 18 år eller äldre. Ett 20-tal gode män har riktat kritik mot kommunen för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".