Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnartips

Eleverna ska arbeta på internet – har ingen fast uppkoppling

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 05.08
"Det är frustrerande och tråkigt"
(2:18 min)
Läraren Caroline Einfeldt o elev Emilia Holmström, Bettna skola
1 av 3
Läraren Caroline Einfeldt på Bettna skola hjälper eleven Emilia Holmström med internetuppkopplingen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Lärara Johanna Johansson, Natalie Österberg och Caroline Einfeldt, på Bettna skola.
2 av 3
Lärara Johanna Johansson, Natalie Österberg och Caroline Einfeldt, på Bettna skola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sjätteklassarna Hampus Åkerlind, Viktor Johnsson och Axel Engström på Bettna skola.
3 av 3
Sjätteklassarna Hampus Åkerlind, Viktor Johnsson och Axel Engström på Bettna skola. Foto: Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Elever och lärare i Bettna skola söder om Flen har i ett par år haft stora problem med internetuppkopplingen. Och efter skolstarten i höstas har problemen bara ökat.

I höstas fick eleverna på Bettna skola egen dator. Och från att i ett par år haft stora problem med internetuppkopplingen så ökade de då ännu mer. Tanken med att eleverna har egna datorer är att de ska jobba mer över internet.

Nätet är ett redskap som används av allt fler skolor som arbetar mot så kallade moln på servrar med speciella pedagogiska program och där resultaten sparas. Men problemen i Bettna skola är att internetuppkopplingen allt som oftast ligger helt nere.

Bara några hundra meter från skolan i Bettna finns det bredbandsfiber i marken men i skolan är det mobilt bredband som gäller med en begränsad pott varje månad — en pott som oftast tar slut i mitten av månaden.

För att lärarna då ska slippa använda sina privata mobiler att koppla upp genom, så har skolan köpt in några mobiler med surf - men de räcker inte till alla och ger heller inte tillgång till flera av de program som i många skolor i landet är en del av den dagliga undervisningen och som Flens kommun beslutat satsa på.

– När de ska arbeta på sina datorer så har de ingen uppkoppling. Det tar tid från lektionstiden att se till att alla är uppkopplade, att hjälpa eleverna med uppkopplingen istället för att hjälpa eleverna med uppgifterna, säger  klassläraren Caroline Einfeldt.

Lärarna har under flera år försökt få kommunen att dra fram fiber, men hittills utan framgång, trots att det alltså finns fiber i Bettna samhälle, några få hundra meter bort.

– Det är ju elevernas skolgång det handlar om och åren går. Det är ju deras viktigaste tid i livet. Jag känner i alla fall att vi kan ju inte göra vårat jobb som vi är ålagda att göra, i och med de här problemen, säger läraren Natalie Österberg. 

När vi hälsar på i skolan jobbar sjätteklassarna med sina bärbara datorer och gör musik.

– Det är asjobbigt, säger en av dem, Emilia Holmström.

Hon syftar på när de hunnit en bit på en arbetsuppgift och sen att allt hänger sig och det inte gått att spara och allt måste göras om igen.

– Det är frustrerande. Jag förstår inte varför man ska ha med sig datorn till skolan när inte internet funkar, säger Emilia Holmström.

Frågan engagerar föräldrarna på skolan och många är upprörda över att deras barn inte ska få det andra elever i kommunen får. Satsningen på IT i skolan gäller ju i hela kommunen. Och när lärarna hela tiden får försöka få datorerna att fungera så riskerar det att skapa oro i klasserna.

– Det stör ju på lektionerna när eleverna inte kan koppla upp sig och lärarna får gå runt och hjälpa till, säger Carina Andersson, som har två barn på skolan.

– Det är ett stort problem som kommunen måste ta tag i. Har man liksom satsat så mycket pengar på att skaffa bärbara Chromebooks så måste man ju se till att det finns uppkoppling så att det funkar, säger Niklas Läth, som även han har två barn i skolan.

För en vecka sen satte kommunen upp en parabolantenn på skolans tak som ska ta emot en signal från en annan parabol på Kullagården några hundra meter bort där det finns fiber. Men än så länge har den inte tagits i drift och lärarna säger att de inte fått något besked om när den ska börja fungera.

Det här är ett lyssnartips via Publiknätverket

Tipsa oss:
016-16 16 63
p4sormland@sverigesradio.se
 
Det här inslaget har blivit av genom ett tips till vårt publiknätverk. Som lyssnare kan du påverka vad som hörs i radion på flera sätt.

Läs om Publiknätverket här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".