Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

42-åringen begärs häktad för mordet på ex-maken

Uppdaterat fredag 17 mars kl 11.54
Publicerat fredag 17 mars kl 09.50
"Det räcker för att väcka åtal"
(0:43 min)
Västmanlands tingsrätt, exteriört. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio.
Västmanlands tingsrätt, exteriört. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio.

En 42-årig kvinna från Eskilstuna har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på sin tidigare make.

Händelsen ägde rum i augusti 2015 då mannen hittades drunknad utanför Arboga. Sedan den 17 februari är även en 25-årig man häktad misstänkt för samma mord.

Kvinnan är sedan tidigare häktad misstänkt för mord på sin pappa och för mordförsök på sin mamma sommaren 2016 i en sommarstuga utanför Arboga.

– Kvinnan bedöms på sannolika skäl misstänkt för mordet. Hon är redan häktad misstänkt för mord och mordförsök på en man och en kvinna i augusti 2016. Ambitionen är att de här två händelserna ska handläggas i samma rättegång, säger förundersökningsledare Johan Fahlander.

Tidpunkt för häktningsförhandlingen med kvinnan är inte fastställd av Västerås tingsrätt.

Åtalstiden är förlängd till den 12 april för det misstänkta mordet och mordförsöket som ägde rum i augusti i fjol.

Maken, som var simkunnig, hittades död på en meters djup vid bryggan på sommarstället utanför Arboga. Hans död avskrevs först som en olyckshändelse. Men efter en utredning av försäkringsbolaget If inledde polis och åklagare en ny förundersökning.

I utredningen framkom bland annat att kvinnan hade tecknat en livförsäkring på miljonbelopp som skulle tillfalla henne efter makens död.

I höstas öppnades mannens grav och kroppen obducerades på nytt.

Kvinnan begärs nu häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Sedan den 17 februari är även en 25-årig man häktad misstänkt för samma mord.

Enligt utredarna har misstankarna mot kvinnan stärkts.

– Vi gör bedömningen att hon är på sannolika skäl misstänkt även för det brottet och då ska hon begäras häktad, säger åklagare Jessica Wenna till TT.

Hon vill inte gå in på några detaljer vad gäller bevisläget.

Den 42-åriga kvinnan förnekar brott. Hon är sedan tidigare häktad misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Paret attackerades med kniv i sin sommarstuga utanför Arboga natten mot den 3 augusti.

Kvinnans pojkvän har erkänt dessa brott. Polisen utreder hur gammal han egentligen är. Enligt egen utsago var han 18 år då brotten begicks.

När det kan bli åtal är fortfarande oklart.

– Vi är inte helt klara med utredningen. Det återstår förhör och vissa analyser som ska göras klart. Det är det vi kommer att ägna oss åt nu den närmaste tiden, säger Jessica Wenna.

Ambitionen är att de båda händelserna ska handläggas i samma rättegång.

– Det är lite besvärligt eftersom vi närmar oss slutet när det gäller sommarstugemorden, men inte i drunkningsdelen. Men utgångspunkten är att all brottslighet som en person är misstänkt för ska bedömas vid samma rättegång och det är vår målsättning, säger Jessica Wenna.

Häktningsförhandling mot henne som gäller det så kallade drunkningsmordet hålls på måndag kl 13.

På måndag hålls också en omhäktningsförhandling som gäller den 25-årige mannen 14.30.

Advokat Dick Levinson gå inte med på förlängd åtalstid för mannen, som han försvarar, men på grund av förhinder idag medger han fortsatt häktning till måndag 20 mars. Det säger han till P4 Sörmland. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".