Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla mest missnöjda med maten inom äldreomsorgen

Publicerat lördag 18 mars kl 10.05
Gammal man i rullstol i korridor på äldreboende. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Det finns en rad brister inom äldreomsorgen i Sörmlands kommuner, enligt en sammanställning som Socialstyrelsen har gjort tillsammans med Sveriges kommuner och landsting.

I Strängnäs och Oxelösund upplever de gamla på särskilda boenden att det finns brister i bemötande, förtroende och trygghet.

Där får kommunerna en rödmarkering i undersökningen vilket betyder att de tillhör den fjärdedel av kommunerna i landet med sämst värde. Trosa är den enda kommunen som får grönt ljus och rankas på plats 27 av kommunerna.

I Katrineholm och Oxelösund finns brister när det gäller de äldres upplevelser av bemötande, förtroende och trygghet inom hemtjänsten. Tvärtom är det i Trosa och Vingåker som får grönt ljus. Trosa rankas på 13:e plats i landet och Vingåker på plats 28.

Inom hemtjänsten upplever de berörda att personalen i Eskilstuna, Flen och Oxelösund inte har tillräckligt med tid eller tar tillräcklig hänsyn till vad de gamla tycker om hur hjälpen ska utföras.

Personalkontinuiteten får rödmarkering, icke godkänt, i Eskilstuna, Strängnäs och Vingåker. Oxelösund och Katrineholm har bäst personalkontinuitet inom hemtjänsten. Här har Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting mätt antalet anställda som hjälper de gamla under en tvåveckorsperiod. 

Socialchefen i Vingåker, Dag Wallströmer, säger i ett pressmeddelande, att Vingåkers kommun de senaste åren satsat på att ha en mycket hög personalkontinuitet i hemtjänsten; personer som kommer hem från sjukhus, personer i livets slutskede och personer med demenssjukdom.

– Demenshemtjänsten har också uppmärksammats nationellt för sitt arbetssätt och goda kvalité, enligt Wallströmer.

Men han konstaterar att satsningen på dessa tre grupper har gjort att personalkontinuiteten för övrig hemtjänsten försämrats, men att det är något som socialförvaltningen kommer att arbeta vidare med.

När det gäller maten och måltidsmiljön på särskilt boende får fem kommuner i Sörmland röd markering i undersökningen. De gamla är inte så nöjda.

Det gäller Oxelösund, Strängnäs, Trosa, Eskilstuna och Gnesta. Ingen kommun får grön markering, det vill säga hör till de 25 procent av kommunerna med bäst värde i förhållande till de andra kommunerna i undersökningen.

Däremot får Katrineholm bäst betyg när det gäller maten. Katrineholm rankas på plats 74 av 256 kommuner i undersökningen. 

Katrineholm får röd markering när det gäller väntetiderna till särskilt boende. Detta gäller väntetiden i antalet dagar från ansökningsdatum till det datum som de gamla erbjuds att flytta in. Vingåker och Trosa får grönt.

I Vingåker Oxelösund och Nyköping får kommunerna rött när det gäller frågan om de gamlas upplevelse av ensamhet. I Katrineholm, Flen och Trosa har de gamla gett grönt ljus.

– Vi kan se att när det handlar om känslan av ensamhet och antalet aktiviteter på särskilt boende behöver vi analysera både frågeställningar och svar mer noggrant för att se vad som eventuellt kan förbättras. Vi upplever redan idag att det finns gott om aktiviteter, inte minst om vi jämför med omvärlden. Men rapporten visar på något annat och det måste vi ta på allvar, säger Dag Wallströmer, Socialchefen i Vingåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".