Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inbrott och stölder i 16 BMW-bilar i Nyköping i natt

Uppdaterat söndag 19 mars kl 11.47
Publicerat söndag 19 mars kl 08.19
Mats Galvenius vd på Larmtjänst: Det är professionella stöldligor
(3:09 min)
BMW
Foto: Anders Wiklund/TT.

Inbrott och stölder ur framförallt BMW-bilar ökar i Sverige, enligt Larmtjänst.

I natt greps tre personer efter att ha gjort inbrott i 16 bilar på en bilfirma i Nyköping.

– Jag är inte förvånad. Stöldligorna har varit aktiva hela Mellansverige under flera års tid och det ökar ständigt. Stockholmspolisen har gjort omfattande insatser förra året och då verkar det som om de här ligorna dra sig ut till andra delar av Mälardalen, säger Mats Galvenius vd på Larmtjänst, branschorganisationen för de svenska skadeförsäkringsbolagen till P4 Sörmland.

Polisen fick larm vid 3-tiden i natt efter att ett larmbolag i sina kameror hade sett hur flera gärningsmän slog sönder bilar på firman i Nyköping.

Gärningsmännen, som är mellan 20 och 30 år, hade gjort inbrott och tagit diverse teknisk utrustning och är misstänkta för grov stöld.

Bilägare och firmor på flera håll i landet har drabbats den senaste tiden.

Förra helgen var det inbrott i fem BMW-bilar i Eskilstuna och bara under en vecka i början av mars var det ett 30-tal inbrott i Sörmland, Västmanland och Dalarna. Även Värmland har drabbats.

Även ägare till andra bilmodeller, som exempelvis Audi, har drabbats, enligt polisen.

Förra veckan hittade polisen i Örebro en falskskyltad bil övergiven. I bilen fanns BMW-rattar som nu kopplas ihop med stölderna i Eskilstuna.

– Man är väldig snabba och tar en ratt på en minut, säger Mats Galvenius vd på Larmtjänst.

Polisen misstänker att det är organiserat. Tjuvarna, som är specialiserade, har vid inbrotten tagit framförallt rattar, navigationsutrustning och airbags. De opererar ofta under den mörkare tiden på året.

– Det är professionella stöldligor. De gripanden som har gjorts visar att det är framförallt ligor med bas i Litauen och möjligen Polen som opererar i Sverige. Litauen verkar vara ett nav för att föra ut delarna och saluföra dem på andra marknader också. Det är proffs. De arbetar med en hel logistikkedja. Någon åker in, specialister tar delarna, man för bort godset till vissa ankarplatser, alltså förvaringsplatser och sen kommer andra personer och hämtar det och för ut det och sen ska det avyttras. Så det är professionellt och storsakligt, säger Mats Galvenius vd på Larmtjänst.

Trots stora polisiära insatser mot reservdelsligor fortsätter stölderna att öka även 2017, visar preliminära siffror från Larmtjänst, uppger TT.

Stölderna av dyra reservdelar ökade kraftigt under 2016. Men trots att polisen satt in speciella insatser mot brottstypen och trots ett stort antal gripanden under fjolåret ser det ut som att stölderna fortsätter öka.

Preliminära siffror från branschorganisationen Larmtjänst visar att reservdelsstölderna av krockkuddar, rattar och radio- och navigationsenheter ökat med 30 procent under årets två första månader, jämfört med fjolåret.

Förra året handlade 60 procent av stölderna om reservdelar från BMW. Siffrorna bekräftas för P4 Sörmland av Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Vad ska man göra om man har en BMW eller någon annan dyrare bil?

– För det första ska man parkera där det är upplyst. Sen ska mans e till att man köper en bil med larm, tyvärr är det många tjänstebilspaket som inte har larm idag, men det tycker vi ska vara standard. Sen kan man smeta på stöldskydds-DNA på rattar och andra komponenter som är stöldutsatta. Så kan man ha en dekal på rutan som visar att bilen är DNA-märkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".