Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två häktade för branden i Grafikens hus

Uppdaterat onsdag 22 mars 2017 kl 09.29
Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 08.00
Henrik Olin, åklagare: Bevisläget kan bli ännu starkare
(6:14 min)
Grafikens hus 4. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
Räddningstjänsten fanns på plats på söndagen för att kontrollera branden i Grafikens hus i Mariefred. Foto: Johan Nilsson/TT.
2 av 3
Räddningstjänsten fanns på plats dagen efter branden i Grafikens hus. Foto: Johan Nilsson/TT.
Eskilstuna tingsrätt, sal 4. bild på skylt. Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Två personer begärdes häktade vid Eskilstuna tingsrätt. Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio.

Två 24-åriga män från Strängnäs häktades under onsdagen. De är på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

De är misstänkta för branden i Grafikens hus i Mariefred i mars 2014 där stora ekonomiska, historiska och konstnärliga värden totalförstördes.

– Polisen i Strängnäs har jobbat intensivt med ärendet några månader och vi har byggt upp så mycket bevisning i det här ärendet att vi har kommit fram till att det är misstänkta på sannolika skäl och den uppfattningen delar även tingsrätten i sin bedömning, säger vice chefsåklagare Henrik Olin.

Vad är det för bevisning?

– Jag kan inte gå i några detaljer i bevisningen för då skulle man riskera de kommande åtgärder vi ska göra, förhör och annat med personer. De ska inte få veta något när vi ska förhöra dom. Det finns olika typer av bevisning, så mycket kan jag säga. Och jag anser att bevisningen är stark.

Vad kan det vara för motiv?

– Vi har en starkt teori kring motivbilden som också styrks av bevisning som vi har i nuläget, men jag kan inte gå in på vad teorin består i för då kan jag riskera kommande vittnesförhör och annat i utredningen.

Båda 24-åringarna, som är kända av polisen sedan tidigare, förnekar brott.

– Dom anser sig oskyldiga, säger Henrik Olin.

Kan fler vara inblandade?

– I nuläget är det bara de här två som är misstänkta, men jag utesluter ingenting och det beror på vilka uppgifter vi kan få fram i den här förundersökningen.

Vad är nästa steg?

– Jag har fått häktningstid två veckor enligt tingsrättens beslut, men jag redan nu säga att utredningen kommer inte bli klar inom den tiden. Det kommer med största sannolikhet bli aktuellt med att begära förlängningar av den här häktningen då det är så mycket kvar att göra i den här utredningen.

Byggnaden innehöll en konsthall för den grafiska samtidskonsten. Förutom ladugården från 1700-talet förstördes ett stort antal grafiska verk av bland andra konstnärerna Karl Fredrik Reutesvärd och Axel Fridell.

– Om man hittar en lösning skulle det vara otroligt skönt, om man får veta vad som faktiskt hände. Jag får frågan vad var det som hände en gång i veckan. Men vi vet ju inte än, men finner man en lösning är det väldigt skönt för människor runt omkring mig och många i Mariefred, säger Nina Beckmann, vd för Grafiken hus, som efter branden bestämde sig för att flytta verksamheten till Södertälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".