Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fack i storbråk efter brandmannakonflikten

Publicerat tisdag 28 mars kl 15.23
BRF-företrädare: När Vision och Kommunal gör upp bakom ryggen på oss, det är fulspel
(3:51 min)
Brandbilar invid skogsbrand vid Skavsta. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio

Ett fackligt storbråk har brutit ut efter brandmannakonflikten där många deltidsbrandmän tidigare sa upp sig i protest mot det nya avtalet

Brandmännen representeras av tre olika fack varav det som organiserar flest brandmän, BRF, nu går till hårt angrepp mot de andra två facken, Kommunal och Vision.

Enligt BRF så gjorde Kommunal och Vision själva upp med arbetsgivarsidan SKL och slöt ett avtal som BRF sen var tvungna att acceptera för att inte stå helt utan avtal, eftersom Kommunal är det fack som är avtalsbärande.

– När Vision och Kommunal gör upp bakom ryggen på BRF, då vet jag inte vad Brandmännens riksförbund ska göra? Det är fulspel helt enkelt, säger Tonny Adrelius som är företrädare för BRF i Vingåker.

Enligt BRFs ombudsman Magnus Sjöholm så är det belagt att Kommunal redan under sommaren suttit i förhandlingar med arbetsgivarsidan SKL och kommit överens om att ta bort OB-ersättningen för deltidarna och att SKL sen inte velat lyssna på BRFs protester.

– Det här avtalet blev inte bra, och det har vi väldigt noga upplyst arbetsgivarsidan om i förhandlingsögonblicket. Men en arbetsgivarrepresentant vid en räddningstjänst har berättat för en av BRFs distriktsombudsmän att arbetsgivarsidan tog kontakt redan sommaren 2016 och förklarade att OB-tillägget skulle försvinna. Och de ville inte lyssna på oss sen för de hade träffat det här avtalet med Kommunal och Vision, och de sa att de inte kunde göra några förändringar, utan att vi var tvungna att ställa in oss i ledet, säger Magnus Sjöholm.   

Enligt BRF har Vision erkännt att de handlat fel, men den mycket hårda kritiken mot Kommunal om att ha försämrat för deltidsbrandmännen kvarstår.

På många håll i landet har deltidsbrandmän sagt upp sig i protest avtalet och även om några tagit tillbaka sina uppsägningar så är missnöjet med avtalet fortfarande kompakt från BRFS sida.

– Ett avtal som var så dåligt så man skriker i högan sky runt om i Sverige: Vi Vill inte ha det här, alltså alltihop är fullständigt ofattbart, säger Tonny Adrelius.

Men facket Kommunal ger nu svar på tal då det gäller kritiken från brandmannafacket BRF om  fulspel och att ha gjort upp bakom ryggen på BRF.

 – Det känns som en efterhandskonstruktion från BRF där man försöker baktala Kommunal och göra en historieskrivning som inte stämmer, säger Johan Ingelskog, förhandlingschef på Kommunal.

Vad skulle BRF ha för motiv för det?

– I grunden är det väl att de har lovat sina medlemmar väldigt mycketoch har inte lyckats levererar något i en enda förhandling. Och nu vill man inte stå upp för det ärligt mot sina medlemmar och skyller det på Kommunal. Jag tycker att det är ganska skamligt egentligen, säger Johan Ingelskog.  

Men BRFs ombudsman Magnus Sjöholm vidhåller att Kommunal redan under förra sommaren satt i förhandlingar och kom överens med arbetsgivarsidan SKL att ta bort OB-ersättningen för deltidarna.  BRF hänvisar också till den intervju i P4 Gävleborg där Johan Ingelskog säger att Kommunal varit mer aktiva än vanligt och började förhandla redan under våren,  långt innan förhandlingen med BRF inleddes efter sommaren.

– Vi har förhandlat både under våren och sommaren och sen under hösten och till slut så valde vi att tacka ja till ett nytt kollektivavtal, säger Johan Ingelskog i P4 Gävleborgs program. 

Kommunal beskyller nu sina motståndare för medveten desinformation.

– Ja vi har uppfattat att det framför allt på sociala medier har spridits mycket felaktig information och vi vill nog gå så långt att det har varit en systematisk desinformation om det, säger Johan Ingelskog.

Men hur lyckat är det att två fack  står och skäller på varandra?

– Det är aldrig bra att två fackföreningar står och skäller på varandra och Kommunal har aldrig valt att skälla på BRF. Nu väljer de att skylla sina taffliga förhandlingar under flera års tid på Kommunal, vilket jag naturligtvis tycker är olyckligt. Det gynnar bara en part, och det är motparten, säger Johan Ingelskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".