Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trygghet – viktig fråga för Strängnäsbor

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 05.00
Strängnäspolis: Mediebilden kan ha påverkat
(1:52 min)
Strängnäs. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Strängnäs. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Sanna Granbeck. Foto: Jonas Carnesten/Sveriges Radio.
2 av 2
Sanna Granbeck, lokalpolis i Strängnäs. Foto: Jonas Carnesten/Sveriges Radio.

Idag inleder P4 Sörmland en ny satsning där vi smygstartar valbevakningen inför nästa val. Strängnäs är först ut.

P4 Sörmland tar nu pulsen på vad som hänt i länets kommuner sedan förra valet. Först ut i den nya satsningen är Strängnäs. När vi frågade invånare där om vilka frågor som är viktiga för just dem, dyker bland annat tryggheten upp som en central fråga.

– Förut kunde jag gå ut på kvällarna och känna mig trygg, men tyvärr inte längre, säger 23-åriga Siri.

Siri har bjudit hem vännen Linnea på fika. När de träffas, pratar om livet och om vad som händer runt omkring dem kommer den upplevda otryggheten ofta upp som samtalsämne. Siri och Linnea känner sig mer otrygga idag än för bara några år sedan och båda undviker att gå ut ensamma på kvällar. En förklaring, menar de, är att de läst på nätet om otäcka händelser i deras omgivning.

– Det når oss mer nu, bland annat med sociala medier. Man får ju veta mer, säger Linnea. 

– Innan man får reda på om det är sant eller inte är man såklart orolig, man vill ju inte tänka att det inte är någon fara om det faktiskt var på riktigt, menar Siri.

Siri och Linneas upplevelse är inte ovanlig.

Brottsförebyggande rådet (Brå) utför varje år en nationell trygghetsundersökning och från 2015 till 2016 ökade andelen personer som skulle känna sig otrygga om de gick ut ensamma en sen kväll i det egna bostadsområdet. Men om det är ett trendbrott från åren innan, då känslan av otrygghet faktiskt minskade, är för tidigt att säga enligt Brå.

Sanna Granbeck, lokalpolis i Strängnäs, menar att mediebilden av några få händelser de senaste åren kan ha påverkat hur tryggheten upplevs i just Strängnäs.

– Jag hävdar att Strängnäs är en väldigt trygg stad att bo och leva i och att man inte behöver vara rädd.

Siri och Linnea hade gärna sett mer återkoppling från polisen om vad som händer i kommunen.

– Det skulle vara väldigt skönt om man fick en uppdatering från polisen på något sätt, till exempel "Det här är inget som folk kommer drabbas av" eller "det här har inte hänt", säger Linnea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".