Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekoturismen ökar – Mälardalen ligger bra till

Publicerat fredag 14 april 2017 kl 11.30
Projektledare Visit Sweden: Mälardalen har en oerhörd potential
(4:27 min)
Monika och Carl Crafoord, Lasätters gård, utanför Nyköping.
Monika och Carl Crafoord på Lasätters Gård satsar på ekoturism och deras boende är certifierade enligt Naturens Bästa. Hör dem i inslaget ovan. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio

FN har utsett 2017 till Internationella året för hållbar turism och intresset för naturturism ökar kraftigt, enligt branschorganisationen Visit Sweden.

Mälardalen ligger bra till då det gäller det ökande intresset för natur- och ekoturism.

 Enligt branchorganisationen Visit Sweden så är 90 procent av deras målgrupp, "den globala resenären" som omfattar 81 miljoner människor intresserade av naturen.

– De associerar Sverige som ett land med vacker och orörd natur, det är det som kommer högst, och Mälardalen har en oerhörd potential då det gäller svensk naturturism, säger Jenny Jonevret som är projektledare i Visit Swedens projekt för natur och ekoturism.

Regeringen har satsat 70 miljoner kronor under en treårsperiod för att Visit Sweden ska stärka bilden av Sverige som turismnation, och närmare 30 av dem går till projektet för natur- och ekoturism på landsbygden.

Enligt Visit Sweden så finns det idag ca 2700 företag inom naturturism och de omsätter minst 3,6 miljarder kronor årligen.

De flesta företag som arbetar med naturturism är inte organiserade, men Svenska Ekoturismföreningen har ungefär 400 medlemmar, varav cirka 70 i Mälardalen.

Visit Swedens projekt syftar till att marknadsföra Sverige som ett turistland för målgruppen den naturintresserade nyfikna upptäckaren och riktar sig i första hand in på besökare från Tyskland, Usa, Storbritannien och Frankrike.

Enligt Henrik Wester som är turistchef i Västmanland och ledamot i Svenska Ekoturimsföreningens styrelse så är Mälardalens läge gynnsamt för att utveckla Ekoturism.

– Förutsättningarna för naturturism här i Mälardalen är väldigt goda av flera skäl. Dels att vi har en Stockholmsdynamik med en marknad runt Stockholm med internationella flygplatser och att storstaden har en viss dragningskraft. Där har Mälardalen möjlighet att erbjuda den typ av aktiviteter som efterfrågas alltmer inom naturturismen, säger Henrik Wester.

I klippet ovan besöker vi Lasätters gård, som är en av alla de företag som sysslar med ekoturism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".