Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Abortvägrande barnmorskor kan bli fall för Europadomstolen

Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 11.55
Juridiska ombudet Ruth Nordström: Tar det vidare till EU-domstolen
(0:21 min)
Linda Steen Ellinor Grimmark och Ruth Nordström
Barnmorskorna Linda Steen och Ellinor Grimmark. Längst till höger, deras juridiska ombud Ruth Nordström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter dagens dom i Arbetsdomstolen säger barnmorskorna Linda Steens och Ellinor Grimmarks ombud att fallen kan komma att bakas ihop och hamna i Europadomstolen även om Arbetsdomstolen inte tar upp Steens fall.

Det var inte diskriminering att neka den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark i Jönköping en anställning. Det slog Arbetsdomstolen fast idag.

Fallet har tydliga kopplingar till ett fall i Sörmland, där den kristna barnmorskan Linda Steen stämt landstinget. Även det fallet är överklagat till Arbetsdomstolen. Linda Steen och Ellinor Grimmark har bland annat samma juridiska ombud, och stöds båda av den amerikanska anti-abortlobbyn i USA.

– Vi har haft Linda Steen med oss idag för att ta del av domen. Vi inväntar fortfarande prövningstillstånd av Arbetsdomstolen i hennes mål, säger barnmorskornas juridiska ombud Ruth Nordström.

Att dagens dom kommer påverka fallet Linda Steen är tydligt.

– Det här är ju en vägledande dom, så självklart kommer Arbetsdomstolen fästa särskild vikt vid Ellinor-fallet när man prövar det efterkommande fallet, säger Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, som har följt de båda fallen.

Även Linda Steen vill inte utföra aborter och vill inte heller medverka vid insättning av kopparspiraler och utdelning av dagen efter-piller. Hon var sjuksköterska, och utbildade sig till barnmorska genom landstinget Sörmland, men nekades anställning som sådan.

Hon sade senare upp sig från sin tjänst som sjuksköterska för att jobba som barnmorska i Norge.

Tingsrätten slog fast i en dom i höstas att landstinget inte gjorde fel som nekade henne jobb. 

Enligt tingsrätten innebar det en inskränkning av hennes rättigheter, men att det var en tillåten inskränkning.

Landstinget har rätt att ha vården ordnad så att den förutsätter att alla barnmorskor medverkar vid abortvård. Det var därför inte fel av Landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska kunna medverka vid aborter, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten skriver att den aktuella inskränkningen i Linda Steens rättigheter var nödvändig i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till skyddet för hälsa.

Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSL, säger att dagens dom i Arbetsdomstolen mot den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark i Jönköping var väntad.

– Den är både glädjande och väntad. Det blev tydligt att vi har en politik, en juridik och en allmänhet som står bakom aborträtten. För det var inget annat än ett försök att inskränka den svenska aborträtten. 

Hur ser du på att att de båda fallen kan hamna i Europadomstolen?

– Vår bedömning är att de inte kommer att ha några chanser. Det återstår att se. Vi har en lagstiftning som utgår från kvinnors rätt att besluta om sina egna kroppar, inte från vårdpersonalens betänkligheter. Vill man inte jobba med aborter, det kan jag ha full förståelse för, då ska man inte söka sig till barnmorskans yrke där det här ingår. Det här är inget annat än ett väldigt strategiskt abortmotstånd bara i en ny förpackning finansierat av amerikanska abortmotståndare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".