Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutnotan för Hjortensbergsbadet i Nyköping - 221 miljoner

Uppdaterat torsdag 13 april 2017 kl 14.39
Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 13.15
Anna af Sillén (M): Det krävs en tydligare uppföljning
(1:12 min)
Hjortensbergsbadet.
Hjortensbergsbadet.

Det nybyggda Hjortensbergsbadet i Nyköping kommer att kosta totalt 221 miljoner kronor istället för ca 127 miljoner som politikerna först beslutade om.

Bygget blev försenat och dyrare än det var tänkt eftersom det vid slutbesiktningen hittades en läcka i äventyrsbadet.

Rydbergs Bygg lagade läckan i äventyrsbadet som en garantiåtgärd och byggbolaget och kommunen har nu kommit överens om kostnader, uppger kommunen.

Enligt en revisionsrapport från 2015 berodde fördyringen på otydligt projektledaransvar och bristande information till kommunen om kostnader och tidsplan och brister i badhusets bärande konstruktioner.

Från början var det tänkt att badet skulle renoveras, men stora skador upptäcktes och då revs den största delen och man byggde nytt.

Beslut om renoveringen av badet togs i början av 2013. Då avsattes 127,5 miljoner kronor. Efter en kontroll av badet inför renoveringen upptäcktes en rad problem och ytterligare 20 miljoner avsattes. Budgeten hamnade på 147 miljoner kronor. Slutnotan hamnade på 221 miljoner kronor.

Badet invigdes i september förra året - ca ett år försenad. 

Moderaternas Anna af Sillén är förvånad över att oppositionen inte fått information om uppgörelsen mellan kommunen och byggbolaget i kommunstyrelsen.

–  Det här är ingen information i kommunstyrelsen vilket jag tycker är anmärkningsvärt givet att vi riktat kritik vi i oppositionen och revisionen att kommunstyrelsen inte har hållits uppdaterad i den här frågan. Nu fortgår det och det tycker jag är dåligt. Därför har jag svårt att uttala mig om detaljer eftersom jag inte har något underlag.

Anna af Sillén förstår samtidigt att det är svårt att bygga badhus.

– Jag har all respekt för att det är sånt att upphandla om bygga badhus och vi vet ju att det dykt upp saker under gången i det här projektet, men jag och allianskollegorna konstaterade redan för två år sedan att den här affären inte har skötts bra och att pengarna rinner iväg långt över budget och att det krävs en tydligare uppföljning.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström, socialdemokraterna, säger att han inte förstår kritiken.

Oppositionen har, enligt Granström, fått fortlöpande information i kommunstyrelsen och senast under hösten och i alla verksamhetsuppföljningar.

Granström säger att han har svårt att se poängen med en översyn, särskilt mot bakgrund att det nu blev tio miljoner lägre kostnad i slutändan än vid den senaste budgetuppföljningen.

– Vi följer regelbundet minst varannan månad i kommunstyrelsen upp prognoserna för investeringarna. Hjortensbergsbadet har prognostiserat till 237 miljoner och det måste vara känt av alla. Nu landar det på 221 och det är 16 miljoner bättre. Det kan inte komma som någon överraskning.

Det är ju rätt mycket dyrare än det var meningen från början?

– Ja, men alla vet att det inte är samma projekt som startade. Det är i princip ett helt nytt badhus och där har kommunstyrelsen fått information om prognoserna. 

Vad säger du kravet på en översyn?

– Det är komplicerat att bygga badhus samtidigt så har det skötts enligt konstens alla regler i kommunen, med regelbunden uppföljning av vad vi har fått för de pengar vi har lagt ut, fullt medvetna om att det är ett annat projekt vi gick in i. Jag ser inte att det avvikit från de rutiner vi har. Vi hade valet att antingen bygga om och bygga i princip ett nytt badhus eller inte göra det alls och moderaterna röstade mot att bygga om och då hade vi inte haft ett nytt badhus.

Så det blir ingen översyn?

– Inte mer än den vanliga översynen vi alltid gör för att se till att vi får det vi betalat för och får valuta för skattepengarna. Det är välkänt hur det här har gått till.

Enligt Urban Granström har byggbolaget och kommunen gjort upp om notan efter förseningen på ca ett år. Det gäller bland annat en diskussion om tillkommande kostnader som parterna nu gjort upp om.

– Det var en avvägning om kommunen skulle göra en rättssak och få mer pengar tillbaka eller om det är bra att göra en uppgörelse och bedömningen är att det är bra att ha en uppgörelse. Det har sänkt kostnaderna för kommunen och sen kan vi stänga projektet med ett fint och bra badhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".