Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet laddstationer för elbilar mångdubblade på ett år

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 06.27
Klimatstrateg: Nu vill jag lägga krut på att få fler bostadsbolag och bostadsrättsföreningar att söka bidrag för laddstationer
(3:40 min)
Monika Crafoord vid en laddstolpe på Lasätters gård
1 av 3
Monica Crafoord, visar laddstolpen på Lasätters gård utanför Nyköping. Foto: Emelie Österqvist, Länsstyrelsen i Sörmland.
Laddstation för elbilar i Nyköping
2 av 3
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Elbil i Eskilstuna får laddning
3 av 3
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Antalet laddstationer för elbilar ökar kraftigt i Sörmland. Idag finns ungefär sex gånger så många publika laddstationer som det gjorde hösten 2015.

Sörmland låg då fyra från botten i en länsranking om vilka län som har flest laddningsstationer, efter bland annat Västmanland och Uppsala.

Sen dess har antalet laddstationer alltså ökat kraftigt men från en väldigt låg nivå. Hösten 2015 fanns det fyra publika laddstationer där allmänheten kan ladda sin elbil i Sörmland, idag nånstans mellan 20 och 30 med ett 70-tal laddpunkter. Och det finns idag EU-godkända laddningsstationer i alla kommuner utom i Vingåker, enligt länsstyrelsen. Där finns det dock ett par laddstationer som kommunen satt upp som inte uppfyller EU: s normer.

Men det här innebär att Sörmland har gått om både Västmanland och Uppland i länsrankingen

Till det kommer de privata laddstationer som ägare till elbilar kan ha.

Idag finns det snabbladdare längs E4 och E20 och strategiskt längs riksvägarna för den som är på längre resa, i övrigt finns det så kallade destinationsladdare, exempelvis vid turistmål.

– Den här utbyggnaden beror främst på investeringsstödet, Klimatklivet, som många framför allt offentliga aktörer sökte, säger Emelie Österqvist, energi och klimatstrateg på länsstyrelsen.

Enligt Emelie Österqvist så finns det inte så många vita fläckar på kartan längre då det gäller laddstationer, förutom då Vingåker och Gnesta.

Och det är enligt länsstyrelsen inte i första hand kommunerna som ska bygga ut laddkapaciteten utan privata verksamhetsutövare som hotell, butiker och turistanläggningar.

Ett exempel som har lyfts fram som positivt exempel är föreningen Utflyktsvägen med medlemsföretag från Södertälje till Norrköping. Monika Crafoord, på upplevelse-, konferens- och naturenbästa certifierade boendet Lasätters gård utanför Nyköping är en eldsjäl i föreningen. 

– Vi är ett 80-tal företagare utmed en väg som går från Södertälje till Östergötland. Och jag har då fått möjlighet att få flera av våra verksamheter att söka bidraget på 50 procent av investeringskostnaden för en laddstation, så nu har vi ett antal mindre verksamheter längs den här vägen där du som konsument kan ladda din elbil, säger Monika Crafoord.

Tanken är att elbilsburna turister ska våga ta bilen till en upplevelse, bo, äta där och kanske shoppa samtidigt som man laddar bilen så att man kommer hem igen. 

Men det går fortfarande fler än 10 000 invånare på varje publik laddstation i Sörmland och den stora utmaningen är enligt Emelie Österqvist att få bostadsrättsföreningar och kommunala- och privata bostadsbolag att söka de statliga bidrag som finns i Klimatklivet på 700 miljoner kronor, plus ytterligare en halv miljard som regeringen aviserade i vårbudgeten.

 – Vi vet att exempelvis bostadsrättsföreningar idag inte har laddplatser för elbilar i någon större utsträckning. Så det är i första hand där och i kommunala och andra bostadsbolag som jag vill lägga krutet för att få in bra ansökningar för Klimatklivet, säger Emelie Österqvist.

Lista: Så många laddstationer finns i varje län

Laddningsuttag till elbil
 1. Stockholm: 126
 2. Västra Götaland: 115
 3. Skåne: 73
 4. Jämtland: 66
 5. Dalarna: 56
 6. Jönköping: 50
 7. Gotland: 47
 8. Halland: 41
 9. Västernorrland: 38
 10. Kalmar: 37
 11. Blekinge: 34
 12. Östergötland: 32
 13. Gävleborg: 24
 14. Värmland: 23
 15. Sörmland: 23
 16. Kronoberg: 22
 17. Uppsala:18
 18. Västmanland: 15
 19. Västerbotten: 13
 20. Örebro: 13
 21. Norrbotten: 8

Källa: Laddinfra.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".