Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lotta Finstorp till attack mot Fredrik Olovsson om vårbudgeten

Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 15.39
Lotta Finstorp (M): Det räcker inte
(3:58 min)
Lotta Finstorp (M) och Fredrik Olovsson (S)
Lotta Finstorp (M) och Fredrik Olovsson (S) Foto: Riksdagen /Robin Gustafsson/Sveriges Radio

När Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) debatterade vårbudgeten med Moderaternas riksdagsledamot Lotta Finstorp i vårt Eftermiddagsprogram idag var den heta frågan arbetslösheten.

Idag presenterade regeringen sin vårbudget. Bland annat får polisen mer pengar - 700 miljoner - motsvarande uppskattningsvis 20 miljoner kronor till Sörmland eller 20-talet tjänster.

Enligt finansutskottets ordförande, Fredrik Olovsson från Katrineholm, psykiatrin för barn och unga knappt tre miljoner, Socialtjänsterna i kommunerna fem miljoner och förlossningsvården får drygt 14 miljoner kronor för att öka jämlikheten och minska risken för förlossningsskador.

Men riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) saknar åtgärder i budgeten som minskar arbetslösheten och ökar tillväxten. 

– Det man saknar och varken hör eller läser något om är en politik för arbetsmarknadsproblematiken. Det finns inget ingen politik i regeringens förslag som minskar jobbklyftan mellan inrikes- och utrikesfödda. Det finns flera utanförskapsområden i Sörmland och där behövs det verkligen en proaktiv arbetsmarknadspolitik. Det finns förslag om höjda skatter som slår mot jobb och företagande. Det är bekymmersamt.

Men Fredrik Olovsson (S), finansutskottets ordförande tillbakavisar kritiken och menar att regeringens politik ger effekter.

– Vi har en stark utveckling på arbetsmarknaden och arbetslösheten minskar. Bland ungdomar har den inte varit så låg på 13 år. Vi har 100 000 jobb som idag inte tillsätts för att man inte hittar rätt kompetens. I det läget är det stora kunskapslyft som rullas ut där det finns många utbildningsplatser en väldigt viktig insats. Vi vill också att man använder de extra tjänster som kommuner och landsting kan använda för att de som står långt ifrån arbetsmarknaden kan få jobb. 

Men det är inte tillräckligt, menar Lotta Finstorp (M)

– Det räcker inte på lång väg. Jobb skapas i företagen. De förslag som ni har på skatteområde kommer att hämma tillväxten, för den som vill anställa, att företagen vågar växa. Dessutom lägger ni skatt på inkomster som gör att den som vill jobba extra eller vill ha ytterligare ett jobb får betala ännu mer i skatt.

Men Fredrik Olovsson menar att sänkta skatter gör att arbetslösheten ökar.

– Moderaterna är väldigt fixerade vid sänkta skatter. Man gjorde det under åtta år i regeringsställning. Det innebar att arbetslösheten ökade och underskotten i statsfinanserna blev väldigt stora. Nu har vi rättat till det och vänt på utvecklingen. Nu anställer företag och vi har brist på personal och då är det viktigt med utbildningsinsatser. Moderaterna är väldigt fast i sina skattesänkningar, det är synd att de inte kommit längre för det var en väldigt misslyckad politik när den genomfördes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".