Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pappan är döv – Wiktorias barn får inte lära sig teckenspråk

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 13.27
"Jag kommer försöka kämpa in i det sista"
(1:22 min)
Wiktoria Enbuske
Wiktoria Enbuske vill att teckenspråk klassas som minoritetsspråk. Foto: Robin Gustafsson/Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Nyköpings kommun erbjuder inte undervisning i teckenspråk – för att behovet inte är tillräckligt stort.

Wiktoria Enbuske har två barn, en 7,5-årig son och en 9,5-årig dotter, tillsammans med en tidigare partner.

Barnen bor varannan vecka hos pappa, varannan hos mamma. Problemet är bara att pappan är döv sen födseln, och barnen inte talar teckenspråk.

 – Han kommer aldrig lära sig att höra eller tala. Det är upp till mina barn att lära sig teckenspråk, och idag får de inte den möjligheten, säger Wiktoria.

Wiktoria har ansökt till Nyköpings kommun om att barnen ska få undervisning i teckenspråk, men fått nej. Kommunen har nämligen ingen skyldighet att erbjuda modersmålsundervisning om det är färre än fem barn som behöver undervisning i ett språk.

Familjens dotter kan lite teckenspråk, som hon lärde sig när familjen bodde i Gnesta. Där erbjöd kommunen teckenspråksundervisning, trots att det bara var tre barn som behövde det.

– För mig är det helt obegripligt, eftersom Gnesta är en mycket mindre kommun. Då tycker man att Nyköpings kommun borde kunna hjälpa till med det här, säger Wiktoria Enbuske.

Kan inte du lära barnen teckenspråk?

– Jag försöker, men de tycker det är jobbigt att de inte kan kommunicera med sin pappa, och då vill de inte komma hem till mig och teckna, säger Wiktoria.

Susanne Svedberg är Nyköping kommuns enhetschef för integration och menar att beslutet är upp till barn och ungdomsnämnden att ta.

Vad skulle kunna ändra på det här?

— Det är om de på kommunen skulle ändra sig, annars så är det fem elever som krävs för att man ska starta en sådan grupp, säger Svedberg.

Nu vill Wiktoria att teckenspråket blir klassat som ett minoritetsspråk – vilket skulle sätta krav på kommunen att erbjuda undervisning, oavsett hur många barn det gäller.

– Jag kommer försöka strida in i det sista. Jag vill helst att riksdagen ska besluta att det blir ett minoritetsspråk, säger hon.

 

Så säger lagen:

En huvudman är skyldig att anordna modersmålsundervisning i ett språk endast om minst fem elever som ska erbjudas modersmålsundervisning i språket önskar sådan undervisning, och det finns en lämplig lärare. 
– Skolförordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".