Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sommarstugemorden: Idag börjar rättegången

Uppdaterat torsdag 11 maj 2017 kl 11.58
Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 05.15
Amanda Hikes, kvinnans advokat: Hon var inte där den aktuella kvällen
(1:47 min)
Sommarstugan utanför Arboga.
1 av 2
Sommarstugan utanför Arboga. Foto: TT
Västmanlands tingsrätt, exteriört. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio.
2 av 2
Västmanlands tingsrätt. Foto: Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio.

En 42-åriga kvinnan från Eskilstuna åtalades i slutet av april misstänkt för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma i en sommarstuga utanför Arboga.

Hon ska enligt åklagarna ha utfört mordet tillsammans med sin pojkvän, en man i 20-årsåldern. P4 Sörmland har läst förundersökningen på drygt 7000 sidor inför rättegången.

Mannen har erkänt att han tillsammans med kvinnan åkte i kvinnans tjänstebil till sommarstugan utanför Arboga på kvällen den 3 augusti förra året, att han drogpåverkad gick in sommarstugan och knivhögg dem ett flertal gånger när de låg och sov medan hon satt kvar och väntade i bilen utanför. Men kvinnan förnekar brott och hävdar att hon inte var vid sommarstugan den aktuella tidpunkten.

– Min klient har hela tiden varit tydlig med att hon inte varit med ut till Granliden den aktuella kvällen, sa advokat Amanda Hikes när åtalet presenterades för drygt en vecka sedan.

Bland åklagarnas starkaste bevisning finns DNA-spår från pojkvännen under pappans naglar, blodspår från pappan i bilen, avtryck från pojkvännens joggingskor i sommarstugan och så hemlig avlyssning, som enligt åklagarna visar att hon är skyldig och så ett vittne som vid sommarstugan på mordkvällen sett två personer i en bil som liknade kvinnans tjänstebil.

Åklagarna hävdar att kvinnan inte har något alibi för mordkvällen. Själv har hon haft nio olika versioner om vad hon gjorde och var hon befann sig den aktuella kvällen.

Enligt polisutredningen har hon på olika sätt, även när hon satt häktad, försökt påverka både pojkvännen och andra att ändra sina vittnesmål och menar att andra personer låg bakom dåden.

– Vi kommer att gå igenom åtalet och vi kommer att bestämma vilken bevisning vi ska åberopa i tingsrätten, säger kvinnans advokat, Amanda Hikes.

När det gäller den dåvarande makens död i augusti 2015 så hävdar åklagarna att han drunknat, men inte i Hjälmaren där han hittades. Bristen på kiselalger i mannens kvarlevor ska, enligt analyser som gjordes i samband med att polisen öppnade hans grav i höstas, visa att han inte drunknade på fyndplatsen. Åklagarna är dock inte säkra på var mannen dödades.

– Vi kan inte säga var det här har hänt, det är knapphändig information, man får dra slutsatser utifrån det material som finns, sa åklagare Johan Fahlander när han presenterade åtalet vid en presskonferens. 

Kvinnan anklagas för att ha dödat honom och fyra dagar senare ha försökt att få ut pengar genom en förfalskad livförsäkring. Detta och omständigheterna att mannen var fullt frisk och simkunnig, att han hittades på grunt vatten och att kvinnan lämnade olika uppgifter till personer i sin omgivning om mannens död efteråt, gör att hon är misstänkt för mord. 

– Hennes uppfattning är att det är en olyckshändelse, enligt advokat Amanda Hikes.

Den 42-åriga kvinnan anklagas också för att 2014 planerat att döda sin dåvarande make och försökt få personer i sin omgivning att döda honom, men det nekar hon till.

Åklagarna menar att ekonomiska motiv låg bakom morden och mordförsöket och i bakgrunden finns en infekterad konflikt mellan kvinnan och hennes föräldrar.

Kvinnan och mannen är åtalade för mord och försök till mord och kvinnan är i andra hand åtalad för anstiftan eller medhjälp till mord (på pappan och mamman). Förutom detta är kvinnan åtalad för mord (på sin dåvarande man), stämpling till mord, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, brukande av falsk urkund, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".