Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Sörmland 40 år.

Så har lokaljournalistiken i Sörmland förändrats

Publicerat tisdag 9 maj kl 06.32
Marie Hillblom: Journalistiken har kommit närmare människor
(1:53 min)
Marie Hillbolm
Marie Hillblom, chefredaktör Katrineholms-Kuriren. Foto: Andreas Lindhe/Katrineholms-Kuriren

Lokaljournalistiken i Sörmland har genomgått stora förändringar under de 40 år som P4 Sörmland funnits med nedlagda lokalredaktioner och internets framväxt.

Hör mer under jubileumsdagen idag - paneldiskussion efter 15!

– Om man tittar på de senaste 40 åren så är den absolut största förändringen att antalet lokalredaktioner här i Sörmland har blivit mycket färre. Men tack vare sociala medier och annat tror jag också att journalistiken har kommit närmare människor, säger Marie Hillblom som idag är chefredaktör på Katrineholms-Kuriren och som i många år jobbade på den numera nedlagda tidningen Folket. 

Den digitala utvecklingen har varit slående, menar Marie Hillblom, men med digitaliseringen kommer också utmaningar och internets framväxt har till exempel fått stora konsekvenser för möjligheten att genom reklam finansiera nyhetsjournalistiken. Idag utmanar globala företag, som till exempel Facebook och Google, i allt högre utsträckning medieföretagens ställning på reklammarknaden.

Tidningen Folket, med sin socialdemokratiska ledarsida, lades ner 2015, och idag ägs de tre stora tidningarna i Sörmland av samma bolag. Men trots förändringarna är Marie Hillblom hoppfull inför framtiden.

– Jag tycker att vår lokaljournalistik i Sörmland står sig väldigt bra. Jag tror också att P4 Sörmland är ganska glada över att vi finns, och vi är glada över att 40-åriga P4 Sörmland finns. Vi triggar varandra. Det finns en liten jakt efter att få fram de hetaste nyheterna först, och det tror jag att demokratin mår väldigt bra av.
 

1977-2017. P4 Sörmland 40 år. 
Ett urval av viktiga datum för lokaljournalistiken i Sörmland sedan dess:

  • 1977: P4 Sörmland startar
  • 1979: Katrineholms-Kuriren blir morgontidning istället för eftermiddagstidning
  • 1980: SVT Östnytt startar
  • 1995: Södermanlands Nyheters tidningsproduktion digitaliseras
  • 2007: Mariefreds Tidning blir självständig från Strengnäs Tidning
  • 2008: SVT Östnytt får parallella sändningar, varav en blir SVT Sörmland
  • 2015: Tidningen Folket läggs ner
  • 2015: Nybildade bolaget Sörmlands Media AB tar över Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren
  • 2017: P4 Sörmland fyller 40 år
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".