Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre bullerkrav för bostadsbyggande välkomnas

Publicerat lördag 13 maj 2017 kl 07.00
"Platser vid järnvägsstråk eller vägar kan bli tillgängliga"
(1:35 min)
Järnväg
Fler bostäder vid järnväg kan bli en konsekvens av lägre bullerkrav vid bostadsbyggande. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, menar att de sänkta bullerkraven för bostadsbyggande kan öppna upp för fler bostäder framöver.

– I alla städer finns det platser i anslutning till exempelvis järnvägsstråk eller vägar där man mycket väl skulle kunna bygga trivsamma och välisolerade bostäder. De kan bli tillgängliga framöver med den här regelförändringen, säger Jimmy Jansson (S).

Den tillåtna nivån för buller vid bostäder kommer den 1 juli att höjas med 5 decibel, vilket betyder att bullret vid små bostäder på upp till 35 kvadratmeter får uppgå till 65 decibel. För större bostäder blir den nya bullergränsen 60 decibel.

Regeringen var länge emot förändringen, men ändrade sig nyligen med motiveringen att det här kommer att underlätta för kommuner att bygga bostäder i trafikintensiva lägen. 

Det har varit en diskussion kring folkhälsan i den här frågan, vad tänker du kring det?

– Dagens bostadsbyggnation med rejäla fönster som ljudisolerar, och med möjligheter att bygga täta bostäder, gör att det inte finns någon anledning att vara orolig för att man skulle kunna höra in i bostäderna. Man kanske inte kan njuta av ett öppet fönster eller fågelkvitter fullt ut i en sådan lägenhet, men då får man vara lite smart när man utformar de här bostäderna. Det går att vara smart och kreativ och ändå få till attraktiva och folkhälsoriktiga bostäder, säger Jimmy Jansson (S).

Även i Nyköping ser man positivt på regeländringen. Urban Granström (S), kommunstyrelsen ordförande i Nyköping, menar att det här öppnar upp fler möjligheter att planera boenden i närheten av till exempel järnväg eller E4:an.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".