Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#gömdisverige

Willy från Kongo: Därför lever jag som gömd

Publicerat tisdag 16 maj kl 05.15
"Hade jag kunnat åka tillbaka så hade jag gjort det"
(1:54 min)
Bild på händer som håller i nyckel och mobiltelefon.
Willy lever som gömd i Sverige, efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Foto: Alexandra Sannemalm/ Sveriges Radio

Över 12 000 personer lever gömda i Sverige trots att de fått avslag på asylansökan. Och siffran väntas öka de kommande åren.

Sveriges Radio har träffat 84 personer som lever gömda i Sverige – många av dem kommer från Albanien, Algeriet och Irak. Det är personer som har fått avslag på sin asylansökan, men som ändå väljer att gå under jorden och leva kvar som gömda i Sverige.

Av de 84 personer vi har träffat säger 75 att de riskeras att förföljas, dödas eller leva under dåliga förhållanden om de återvänder till hemlandet. En av dem är Willy, som berättar att han flydde hemlandet Kongo efter att han blivit lurad att smuggla vapen, och nu är efterlyst.

– Om jag hade kunnat åka tillbaka till mitt land, så hade jag gjort det. Men det går inte, säger Willy, som levt gömd sen förra hösten.
 
Enligt polisen är det svårt att säga exakt hur många som lever gömda i Sverige idag, men myndigheten räknar med att det handlar om ungefär 12 500 personer som lever så som Willy gör.

Enligt Migrationsverket beräknas 33 000 personer avvika de kommande tre åren.

– Allt talar för att den här gruppen kommer öka. Vi kommer behöva lägga mer resurser på att eftersöka personer som är efterlysta , säger Patrik Engström på gränspolisen.

#Gömdisverige – om publiceringen

Varför gör ni det här inslaget?

Enligt polisen finns idag runt 12 500 personer som befinner sig i Sverige illegalt. Vi har följt några personer i den här gruppen för att ta reda på hur deras liv ser ut, och hur de resonerar kring att de vistas i Sverige illegalt.

Har ni inte en skyldighet att anmäla dem till polisen?

Journalister har en rätt och en skyldighet att skydda sina källor. Risken med att röja källor är det kan leda till att ingen vill berätta sina historier, eller överhuvudtaget lämna känsligt material till journalister, på grund av rädsla för att bli röjd.

Varför publicerar ni namn på de ni träffat?

Vi vill i största möjliga mån låta människor komma till tals under eget namn och med egen röst. I de fall vi har publicerat namn och röst har det gjorts med personens godkännande, i andra fall har vi använt oss av fiktiva namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".