Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin om wasabi och pepparrot

Publicerat måndag 15 maj kl 15.29
"En färsk pepparrot har ju ett friskt sting"
(2:09 min)
Pepparrot rivs på rivjärn
Det är framför allt färskriven pepparrot som Malin vill slå ett slag för. Foto: Robin Haldert / TT

Den här månaden avhandlas stark mat i Mat med Malin. Pepparrot och wasabi är två älska- eller hata-ingredienser som man faktiskt kan göra mera med än vad många tror.

Visste du att om du köper wasabi i en vanlig matbutik idag är det mest troligt inte den japanska gröna roten du fått med dig hem utan istället en grönfärgad pasta med pepparrot och senapspulver? Men det kan vara nog så gott ändå.
Här är matinspratören Malin Randeniyes bästa tips på vad du kan göra med pepparrot och wasabi. 

· Köp hem färsk pepparrot och riv över kött eller fisk, det blir en otroligt god smakbrytnig.

· Ta med pepparrot i grönsaksinläggningar och picklingar den har nämligen egenskaper som gör att inläggningarna håller längre.

· Blanda wasabi med crème fraiche och skivad 5-minuterssill så har du en god sill som funkar till alla högtider.

· Glöm inte bort den gamla klassikern pepparrotsvisp med grädde och pepparrot. Du kan göra en modern variant genom att blanda vispgrädden med lite turkisk yoghurt innan du tillsätter finriven pepparrot.

· Prova att smaksätta färskost med wasabi.

· Ska du grava egen lax eller ett fint kött kan det vara väldigt gott att grava med pepparrot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".