Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Bemästra de tre grillmetoderna

Publicerat måndag 19 juni kl 15.33
"Man kan blötlägga och lägga dem direkt ner i glöden"
(2:36 min)
En grill med kött på.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Att grilla är mer en folksport än ett sätt att laga mat och det finns förstås en massa metoder för att grilla. Malin Randeniye guidar oss i djungeln av trendiga grilltekniker.

Det finns tre grundmetoder du kan använda när du gillar: direkt värme, indirekt värme och rökning. Sedan finns förstås en massa varianter på det.

  • Direkt värme innebär att det du grillar ligger direkt över glöden. Du behöver inte bara grilla på grillgaller utan kan också ha gjutjärnspannor direkt på glöden eller på gallret beroende på hur hett du vill ha det. Du kan också använda halster om du grillar fisk eller använda en grillstekpanna med hål eller en finmaskig grillkorg om du vill grilla saker som lätt faller sönder. Du kan också glödbaka råvaror i foliepaket direkt i glöden.
  • Indirekt värme betyder att man har värmen på ett ställe och maten på ett annat, ofta kan man behöva ha ett lock på när man grillar med indirekt värme så att värmen stannar kvar. Indirekt värme tar ofta lite längre tid än direkt värme och passar därför bra till större köttbitar som då tillagas mjukare och blir mörare. Med indirekt värme kan du också baka i grillen, varför inte baka muffins i en grilltålig muffinsplåt till exempel.
  • Rökning kan göras i en vanlig klotgrill. Det finns också grillar som är utformade speciellt för rökning och det finns också olika typer av rökar som bara är byggda för att röka mat. I grillen kan du röka allt från färska korvar till fisk, skaldjur, grönsaker och kött. Idag finns olika tillbehör som rökflis och rökspån att få tag på.

/Malin Randeniye, matinspiratör

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".