Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få byter ut återkallade rollatorer

Uppdaterat tisdag 18 juli 2017 kl 08.42
Publicerat tisdag 18 juli 2017 kl 07.05
Hör Peter Svedin, verksamhetschef på hjälpmedelscentralen i Sörmland om läget här
(2:47 min)
Närbild, hand på rollator.
Kvinna med rollator. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Trots att 45 000 rollatorer med säkerhetsbrister återkallades för att byta ut en felaktig del för snart ett år sedan har knappt en tredjedel av dem samlats in.

Rollatorn Dolomite Futura, som tillverkats av företaget Invacare mellan september 2012 och april 2014, har problem med framgaffeln och måste bytas ut eftersom hjulen riskerar att lossna.

Men trots att beskedet kom för drygt ett år sedan har bara en tredjedel av de 45 000 påverkade rollatorerna åtgärdats.

Ingen person som använder rollatorn har enligt Läkemedelsverket skadats allvarligt så här långt, men myndigheten får varje vecka in rapporter om incidenter med den aktuella rollatorn. Bland annat kan man läsa att brukare överraskats av att hjul har lossnat när de dragit eller lyft rollatorn.

Läkemedelsverket ber nu Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om hjälp för att få in fler rollatorer.

I ett brev som har gått ut till samtliga landsting, regioner och kommuner i landet uppmanar IVO vårdgivarna att skynda på det här arbetet.

– Det är ju allvarligt och därför har vi tagit kontakt med IVO för att försöka få lite fart på det här. Det ska inte behöva hända någon allvarlig händelse, säger Helena Henriksson utredare på Läkemedelsverket till Sveriges Radio.    

Rollatorerna har i de flesta fall köpts in av hjälpmedelscentraler och sen lämnats ut till boenden eller direkt till brukarna.

Vårdgivarna ska kunna spåra alla rollatorer för att se var de tar vägen men enligt IVO är det i många fall det här inte fungerar idag och det kan vara en anledning till att få rollatorer har bytts ut.

– Vi utgår från att vårdgivarna vidtar åtgärder när de får ett sådant brev, säger Caroline Sundholm, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg.

Om de inte kommer in vad gör ni då?

– Om vi ser att en vårdgivare inte alls sköter det här kan vi närmare granska just den vårdgivaren och ställa krav på att vidta åtgärder.

Har ni gjort det i nuläget?

– Nej, nu har vi gått ut med det här informationsbrevet för att se vad det ger för effekt. 

Eric Steira, sälj- och marknadschef på Invacare i Norden, säger att de har en god dialog med Läkemedelsverket och att företaget ser positivt på alla åtgärder som skyndar på processen med att få in de rollatorer som har återkallats.

Rollatorn Dolomite Futura, som tillverkats av företaget Invacare mellan september 2012 och april 2014, har problem med framgaffeln och måste bytas ut eftersom hjulen riskerar att lossna.

– När det gäller den här typen har vi 6000 ute bland brukare. Ungefär 2000 av dom är tillverkade under perioden september 2012-april 2014. Vi har bytt ut 250 av dem. Vi vet inte vilka av de 6000 som är tillverkade under den aktuella perioden. Det finns en tydlig märkning, men vi har inte det i våra system så att vi kan se var de finns, säger verksamhetschefen på Hjälpmedelscentralen i Sörmland, Peter Svedin.

Han säger att landstinget följer de instruktioner man fått från tillverkaren och att det finns en tydlig märkning på rollatorerna, men att landstinget inte kan se var rollatorerna finns.

– De ska bytas i samband med att vi får in dem. Är man som brukare rädd att det är problem kan brukare höra av sig till oss så byter vi ut dem. Det är en för stor insats att åka ut till 6000 brukare.

Enligt Invacare har man bedömt att risken är låg för allvarliga skador, enligt Svedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".