Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Experten: Därför blev kräftskivan så populär

Publicerat tisdag 8 augusti kl 10.48
Annika Grälls, författare: Pappershattarna fungerade som kungakronor för borgarklassen
(2:50 min)
Kokt kräfta med krondill.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Kräftan gick från nästan ingenting – via adeln och Gustav Vasa – till att få sin egen fest i augusti.

Nu är kräftsäsongen igång. Men kräftan har inte alltid varit en given rätt i Sverige.

– Gustav Vasa blev en trendsättare. Han och hans söner började äta kräftor, troligen för att de hade tyska kökschefer. Sen spred sig det intresset, säger Annika Grälls, medförfattare till boken Kräftor! Allt om kräftor – och lite dill.

Därefter, under industrialismen, blev djuret så populärt att den nästan blev utfiskad.

I slutet av 1800-talet klubbade man därför igenom en lag som gjorde det olagligt att fiska kräftor i juni och juli – vilket är bakgrunden till att den traditionella kräftpremiären sker i början av augusti.

Först därefter började man tala om "Kräftskivor".

– Det begreppet myntades 1931, så det är en ganska modern sed, säger Annika Grälls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".